Okul alışverişi cep yakıyor! Bu yıl okul çantasını doldurmak en az bin TL!

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2023 Perşembe 10:44 am - Güncelleme: 24 Ağustos 2023 Perşembe 10:44 am

Okulların açılmasına sayılı günler kala, okul alışverişi telaşı başlayan velileri fiyatlar, kara kara düşündürüyor. Kırtasiye malzemelerine yüzde 40 ila 75 arasında zam gelirken bir okul çantasının bin liraya dolacağı öngörülüyor.

Milyonlarca öğrencinin okul sıralarında yer alacağı 2023- 2024 Eğitim-Öğretim yılı 11 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Okullar açılmadan aileler de okul alışverişi için kolları sıvadı.

Ancak, kırtasiye malzemeleri fiyatları geçen yıla göre yüzde 40 ile 75 arasında arttı. Bu durum velileri kara kara düşünüdüryor. Bu yıl yapılan sektör değerlendirmelerine göre bir okul çantası en az bin liraya dolacak.

Dünya’nın haberine göre, bir okul çantası geçen yıl 632 TL’ye dolarken, rakam bu yıl en az bin TL’ye çıkıyor. Marka ve lisansa göre değişmekle birlikte 2022’de 175 TL olan okul çantasının fiyatı bu yıl en az 300 TL olurken, matara-beslenme çantası gibi ürünlerin fiyatı 90 TL’den başlıyor.

Okula başlama maliyeti 17 bin 234 lira!

EN AZ YÜZDE 40 ARTIŞ

Ürün fiyatlarının alım gücü ve tercihlere göre farklılık gösterdiğini söyleyen Tüm Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) Başkanı Vecdet F. Şendil, “Geçen yıl ile bu yılı kıyasladığımızda genel olarak ürün bazında yüzde 40 ila yüzde 75 arasında bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bu yıl bir çanta ortalama 900 ila bin 200 TL arasında dolacak. Ürün fiyatları, elbette alım gücüne ve tercihlere göre farklılık gösteriyor. Örneğin 200 TL’ye de okul çantası var, 800 TL’ye de” dedi.

KDV ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR

Kırtasiye ürünlerinin bazılarının KDV oranının yüzde 20, bazılarının ise yüzde 10 olduğunu hatırlatan Şendil, “2004’te alınan kararla, kurşunkalem, boya kalemi, suluboya, pastel boya, okul defteri, silgi, kalemtıraş, cetvel, pergel, gönye, iletki gibi kırtasiye ürünlerinde KDV yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmişti. Buna karşın versatil kalem (mekanik kurşun kalem) gibi bazı ürünlerde oran yüzde 18 olarak kalmıştı. Resmi Gazete’de yayınlanan son kararlarla birlikte bu oran yüzde 20 olmuştu” diye konuştu.

Bu oranın yüzde 10’a düşmesi gerektiğini söyleyen Şendil, silgi, kurşun kalem, defter, boya gibi kırtasiye malzemelerinin de en az gıda kadar temel ihtiyaç olduğunu kaydetti. “Dar gelirli kişilerin kırtasiye ürünlerine daha kolay ulaşımı ve sektörün önünün açılması için yüzde 10 olan KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz” diyen Şendil, en kısa sürede kırtasiyedeki KDV oranının makul seviyelere düşürülmesini talep etti.

KIRTASİYECİ DE ZOR DURUMDA

Dünyadaki ve Türkiye’deki enflasyonist ortamın doğurduğu bu olumsuz süreçte kırtasiye sektörünün nefes alabilmesi için kredi desteğinin de mutlaka verilmesi gerektiğinin altını çizen Şendil, “Bu destek kırtasiye sektöründe ne kadar çok firmaya ulaşırsa, çarklar o kadar hızlı dönecektir. Bu taleplerimiz dikkate alınırsa işletmelerimiz rahat bir nefes alacak” dedi.