Netanyahu’dan Blinken’e: Bu şartlar altında görüştüğümüz için üzgünüm

Yayın tarihi: 12 Ekim 2023 Perşembe 2:40 pm - Güncelleme: 12 Ekim 2023 Perşembe 4:29 pm

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ziyaret etti. Netanyahu, Blinken’e “Bu şartlar altında görüştüğümüz için üzgünüm” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Tel Aviv’de bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi.  Netanyahu, Blinken’i görünce “Bu şartlar altında görüştüğümüz için üzgünüm” dedi. Blinken de Netanyahu’ya “Buradayız hiçbir yere gitmiyoruz” dedi. Netanyahu, Hamas’la ilgili, “Her Hamas görevlisi ölecek. Hamas IŞİD’dir” dedi.

Hamas-İsrail savaşında 6. gün! Gazze’ye gece boyu bomba yağdı! Ölü sayısı 2 bin 500’ü aştı

 

Blinken şöyle konuştu:

“Tek başına kendini savunacak kadar güçlü olabilirsin, ama Amerika var olduğu sürece asla buna mecbur kalmayacaksın. Her zaman yanınızda olacağız” ifadelerini kullandı.

Blinken açıkça itidalden bahsetmese de Blinken, Netanyahu ile ‘sivillere zarar vermemek için mümkün olan her türlü önlemi’ almanın önemini tartıştığını söyledi.

Blinken, “Hiçbir ülke vatandaşlarının katledilmesine izin veremez veya buna izin veremez veya bunun gerçekleşmesine izin veren koşullara geri dönemez. İsrail’in kendisini savunma ve bunun bir daha asla yaşanmamasını sağlama hakkı ve aslında yükümlülüğü vardır” dedi.

‘Hamas’ın Filsitin halkını temsil etmediğini biliyoruz’ sözlerini sarf eden ABD’li bakan Hamas’ın Gazze’de ‘baskıcı bir yönetim sergilediğini’ belirtti.

“HAMAS IŞİD’DİR”

Toplantıda Netanyahu, Hamas’ı IŞİD ile kıyasladı. Blinken ve ABD’ye hem İngilizce hem de İbranice teşekkür eden Netanyahu şunları söyledi:

“Netanyahu, “Hamas IŞİD’dir ve IŞİD nasıl ezildiyse, Hamas da ezilecek ve Hamas’a da IŞİD’e davranıldığı gibi davranılmalıdır. Onların uluslar topluluğundan atılması gerekiyor. Hiçbir lider onlarla görüşmemeli, hiçbir ülke onları barındırmamalı. Ve bunu yapanlara yaptırım uygulanmalı”

“SALDIRIDA 25 AMERİKALI ÖLDÜ”

Hamas’ın tek amacının İsrail’i yok etmek ve Yahudileri öldürmek olduğunu söyleyen Blinken, saldırılarda 25 Amerikalının öldüğünü belirtti.

“Barış ve adalet isteyen herkes Hamas’ın terör saltanatını kınamalıdır” diyen Blinken, sivillerin zarar görmemesi için önlem alınması gerektiği konusunda uyararak “İşte bu yüzden sivillere zarar vermemek için mümkün olan her türlü önlemi almak çok önemli ve işte bu yüzden her sivilin hayatını kaybetmesinin yasını tutuyoruz. Her inançtan, her milletten sivil öldürüldü” dedi.