Moskova saldırganlarının akrabası konuştu: Davranışlarında anormallik yoktu

Yayın tarihi: 26 Mart 2024 Salı 6:09 pm - Güncelleme: 26 Mart 2024 Salı 6:09 pm

Moskova‘daki terör saldırısını gerçekleştiren saldırganlardan birinin akrabası Rus medyasına yaptığı açıklamada teröristin davranışlarında herhangi bir anormallik sezmediklerini söyledi.

Rusya’nın başkenti Moskova’da geçen hafta yaşanan terör saldırısının yankıları sürerken saldırganlara dair yeni ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. IŞİD’in Afganistan kolu olarak bilinen IŞİD Horasan’ın üstlendiği saldırının dört faili de araştırılmaya devam ediyor.

10Haber’in haberine göre, geçen cuma akşamı konser alanına kamuflaj kıyafetler ve ağır silahlarla dalan 139 kişinin ölümüne sebep olan Tacikistan asıllı Shamsidin Fariduni, Dalerdzon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Raçabalizod ve Muhammadsobir Fayzov hakim karşısına çıktı. Mahkeme salonuna getirilen sanıkların ciddi şekilde dövüldüğü gözlemlendi. Saldırganlardan birinin bilinci neredeyse kapalıyken bir diğerinin de kulağının kesildiği biliniyor, öte yandan Rus Telegram kaynakları üçüncü bir sanığa da cinsel organından elektrik verildiğini öne sürmüştü. Saldırıyı para için yaptıklarını söyleyen teröristlerden Mirzoyev’in uzaktan bir akrabası Rus medyasına konuştu.

Moskova saldırısını düzenleyen teröristlerin Türkiye’ye neden geldikleri ortaya çıktı

RBK’ya konuşan ve ismini açıklamayan akraba “Artık öyle biri benim için yok” dedi. İddiasına göre Mirzoyev’in radikal eğilimlerini daha önce fark edilmemiş. Mirzoyev’in uzak akrabası onun birkaç ay önce çalışmak için Novosibirsk’e gelişinden bahsetti. Novosibirsk ve Moskova’da taksi şoförlüğü yapan Mirzoyev’in evli ve dört çocuklu olduğu ailesinin de Tacikistan’da kaldığı biliniyor. Akrabası çalışmaya geldiğinde Mirzoyev’in bir süre kendi evinde kaldığını anlattı. Ancak üç hafta kadar sonra Kasım ayında arkadaşına taşınacağını söyleyip evden ayrılmış. RBK’ya konuşan akrabası arkadaşına gittikten bir süre sonra Mirzoyev’in resmen ortadan kaybolduğunu belirtti. İsmini vermeyen akraba terör saldırısını ve Mirzoyev’in de saldırganlardan biri olduğunu televizyondan öğrendiklerini söyledi.

“DAVRANIŞLARINDA ANORMALLİK YOKTU”

Akrabası Rusya’ya çalışmaya geldiğinde ve evinde kaldığı süre boyunca Mirzoyev’in davranışlarında “anormallik sezmediklerini” anlattı. RBK’ya konuşan akraba evde kaldığı sürece Mirzoyev’in yanında dini referans taşıyan herhangi bir kaynak da görmediklerini belirtti.

32 yaşındaki Mirzoyev’in Tacikistan doğumlu olduğu biliniyor. Tacikistan’da köyde büyüyen Mirzoyev ardından çalışmak için Rusya’ya geldi. Russia Today’e göre Mirzoyev Rusya’nun göç mevzuatını defalarca ihlal etti ve bunun için adalet önüne dahi çıkarıldı. 2011 yılında daha sonra sınır dışı edilmek üzere geçici bir gözaltı merkezine gönderildi, ancak kaçtı. Sorgu videosunda terör saldırısından önce yaklaşık bir ay bir pansiyonda yaşadığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Rusya’nın başkenti Moskova’da Crocus City Hall adlı konser salonunda 22 Mart akşamı silahlı kişilerce terör saldırısı düzenlenmişti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde saldırganların otomatik silahlarla salonda rastgele ateş açtıkları görülmüştü. Konser salonunun bulunduğu binanın çatısında yangın çıkmış, çatı bir süre sonra çökmüştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıyı düzenleyen 4 teröristin de içinde olduğu 11 kişinin gözaltına alındığını duyurmuştu. Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 139, yaralı sayısı 182 olarak duyurulmuştu.

Moskova’daki kanlı saldırıya ilişkin 3 kişi daha tutuklandı

Kaynak: 10HABER