Merkez Bankası rezervi seçim öncesi eridi! Tarihin en düşük seviyesi…

Yayın tarihi: 28 Mart 2024 Perşembe 3:42 pm - Güncelleme: 28 Mart 2024 Perşembe 3:42 pm

Merkez Bankası‘nın (TCMB) swap hariç net rezervi geçen hafta 5,4 milyar dolarlık düşüşle -65,1 milyar dolara geriledi. Bu veri, tarihin en düşük seviyesi olarak kayda geçti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) rezervlerinde 31 Mart’ta gerçekleştirilecek olan yerel seçim öncesinde büyük düşüş yaşanıyor. TCMB brüt rezervi geçen hafta 4,1 milyar dolarlık düşüşle 123,8 milyar dolara geriledi.  Bankanın net rezervi de geçen hafta 4,4 milyar dolarlık düşüşle 15,2 milyar dolara düştü.

TARİHİN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Bankanın swap ile yerli ve yabancı bankalardan belirli bir süre için ödünç aldığı döviz ve altınlar düşüldüğünde net rezerv geçen hafta 5,4 milyar dolarlık düşüşle -65,1 milyar dolara geriledi. Bu rakam, tarihi dip seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Ayrıca yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı geçen hafta 3,1 milyar dolarlık artışla 185,8 milyar dolara yükseldi. Parite etkisinden arındırılmış artış 3,6 milyar dolar oldu.

FAİZ ARTIRILDI

Banka, rezervlerdeki hızlı düşüş, enflasyon görünümünde bozulma, yerleşiklerin döviz ve altın talebindeki artış ve yabancı yatırımcı baskısının etkisiyle geçen hafta tekrar faiz silahına sarılıp 500 baz puanlık faiz artışına gitmişti.

Mevduat faizleri yükseldi! 100 bin lira aylık ne kadar kazandırıyor!

Merkez Bankası,  Merkez Bankası rezerv

 

 

 

Kaynak: TELE1