Mehmet Şimşek’ten ‘gri liste’ mesaisi! İki eksik kalmış

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2023 Cumartesi 6:37 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2023 Cumartesi 6:37 pm

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Türkiye’yi gri listeden çıkarma çabalarına hız verdiği belirtildi.

AA’nın aktardığına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin gir listeden çıkarılması için çabalarına hız verdi. Habere göre Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gri listeden en kısa sürede çıkmak için gerekenleri hızla yapıp Türkiye’nin uluslararası kamuoyu nezdindeki izlenimini güçlendireceklerini vurguladı.

FATF tarafından belirlenen yedi eksiklikten beşi giderildiği belirtildi. Kalan iki eksiklik konusunda ilgili bakanlıklar ve kurumların yöneticileri, 10 Temmuz Pazartesi günü ilk toplantılarını yaptı.

Türkiye, kara para aklama konusunda ‘gri liste’ye alındı

ŞİMŞEK: 5 EKSİKLİK GİDERİLDİ

FATF tarafından belirlenen 7 eksiklikten 5’inin giderildiğini hatırlatan Şimşek, şunları kaydetti:

“Kalan 2 eksiklikle ilgili çalışmaları hızlı ve etkin bir biçimde gerçekleştirmek üzere, Bakanlığımız koordinasyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bakan yardımcıları ile bu Bakanlıkların ilgili kurumlarının (Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı, Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve AB Genel Müdürlüğü ile Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü (KOM ve TEM birimleri), Jandarma Genel Komutanlığı (KOM ve TEM birimleri) yöneticileri pazartesi günü bir araya geldi.

Toplantıda, söz konusu eksikliklerin giderilmesine yönelik olarak çalışmaların etkin bir koordinasyon içinde hızlı bir biçimde gerçekleştirilmesi gerektiği bir kez daha vurgulandı. Bu kapsamda, kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede görevli ihtisas mahkemelerinin ve savcılıklarının belirlenmesinin ardından kara para aklama ile mücadeleye yönelik özel soruşturma büroları da kurulmuş bulunmaktadır. Aynı bağlamda, ilgili birimlere yönelik olarak çeşitli rehberlerin hazırlanmasının yanı sıra eğitim ve farkındalık artırıcı çalışmalar yürütülmüştür. Bunlara ilaveten Bakanlıklarımız tarafından oluşturulmuş bulunan teknik çalışma grupları da faaliyetlerini yoğun bir şekilde devam ettirmektedir.”

Gri listede yer almanın ‘sermaye akışının gayrisafi hasılanın belli bir oranı kadar azalması’ ve ‘sendikasyon kredilerinde maliyet artışı’ gibi bazı olumsuz etkileri bulunuyor.

AKP ABD’de Yahudi kuruluşlarda kredi arıyor

NE OLMUŞTU?

Türkiye 21 Kasım 2021’de, “kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele önlemlerinin yetersiz olduğu” sonucuna varıldığı için Mali ve Ürdün ile birlikte küresel kara para aklama ve terör finansmanı gözlemcisi FATF tarafından “gri listeye” alınmıştı.