Türkiye, kara para aklama konusunda ‘gri liste’ye alındı

Yayın tarihi: 21 Ekim 2021 Perşembe 7:05 pm - Güncelleme: 21 Ekim 2021 Perşembe 9:52 pm

Uluslararası Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadele konusunda ‘yeterince çaba göstermeyen’ ülkelerin bulunduğu ‘gri liste’ye aldı. FATF Başkanı Marcus Pleyer, kara propaganda ve terörizmin finansmanı konusunda Türkiye’nin ilerleme kaydettiğini belirtti.

EuronewsTürkçe’de yer alan habere göre; izlemeye alınan ülkelerin sayısı artırıldığını belirten FATF Başkanı Marcus Pleyer, Pandora belgelerinde de kara para aklamaya ilişkin bilgilerin yer aldığı, bununla sıkı mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Yapılan incelemelerde Botswana ve Mauritis listeden çıkarıldı. Ürdün, Mali ve Türkiye ise gri listeye alındı. Kara propaganda ve terörizmin finansmanı konusunda Türkiye’nin ilerleme kaydettiğini belirten Pleyer, ancak hala ciddi sorunların bulunduğunu söyledi. Pleyer, Türkiye’nin bu konuda taahhütlerde bulunduğunu ancak bunları somut eyleme dönüştürmesi gerektiğini belirtti.

GRİ LİSTEDE YER ALAN DİĞER ÜLKELER

Gri liste olarak da bilinen bu grubun içerisinde Arnavutluk, Fas, Suriye, Güney Sudan ve Yemen gibi ülkeler de yer aldı.

FATF KİMDİR?

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), kara para aklama, terörün finansmanı ve kitle imha silahlarının yaygınlaşmasının finansmanıyla mücadele etmekle görevli hükümetler arası bir kuruluştur.
Terörün finansmanını gerekçe göstererek örgütlenme özgürlüğünü sınırlandıran ülkeleri gözlemleyen Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşlar Küresel FATF İzleme Koalisyonu’nun (Global NPO Coalition on FATF) bildirdiğine göre Arnavutluk, Bangladeş, Kamboçya, Pakistan, Sri Lanka ve Venezuela da FATF standartlarını sivil toplumu hedef almak için kullandı. FATF, Koalisyonun ve diğer kuruluşların, devletlerin FATF zorunluluklarını kötüye kullanma biçimlerine ilişkin kaygılarına cevaben Şubat 2021’de “FATF Standartlarının İstenmeyen Sonuçlarının Hafifletilmesi” başlıklı yeni bir proje başlattı.

Maliye Bakanlığı’ndan ‘gri liste’ açıklaması: Hak edilmeyen bir sonuç

CHP’DEN İLK AÇIKLAMA

Türkiye’nin gri listeye alınmasının ardından CHP’den de ilk açıklama geldi. CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel yaptığı açıklamada, “OECD bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü grubunun tavsiyelerine uyulması için yıllardır Parlamento’da yaptığımız çağrılara kulak kapayan iktidar partisi, ülkeye bir başka utancı daha yaşattı” dedi.

Sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Özel, “Bu kararın Türkiye’nin dış finansman çekebilme kabiliyetine büyük zarar vereceği açık” ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanlığı’ndan ‘gri liste’ açıklaması: Hak edilmeyen bir sonuç