Mehmet Ceyhan’dan Eris varyantı yorumu! “Daha önceki varyantlardan daha bulaşıcı”

Yayın tarihi: 15 Eylül 2023 Cuma 5:35 pm - Güncelleme: 15 Eylül 2023 Cuma 5:35 pm

Çin’in Wuhan kentinden başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan, sokağa çıkma yasakları, maskeler, eldivenler ve aşı tartışmalarıyla hafızamıza kazınan Covid-19’un yeni varyantı Eris Türkiye’de de görüldü. Eris varyantına ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, söz konusu varyantın ağır hastalık yapma özelliği olmadığını, hastalığı önlemenin yolunun aşı ve hastaları izole etmek olduğunu söyledi. Eris’in daha önceki varyantlardan daha bulaşıcı olduğunu söyleyen Ceyhan, “Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aynı ilde bulunan 9 kişide Eris varyantı görüldüğünü açıkladı. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yeni bir pandeminin başlangıcı olabileceği sebebiyle merak konusu olan Eris varyantının tüm dünyada yükselişte olduğunu söyledi.

“ÖZELLİKLE O GRUPLARI KORUYUCU ÖNLEMLER ALINMASI LAZIM”

Eris varyantı nedeniyle telaşlanmaya gerek olmadığını söyleyen Ceyhan, varyantın ağır hastalığa sebep olmadığını söyledi. Eris varyantının hızlı bulaştığını söyleyen Ceyhan, “Daha önceki varyantlardan daha bulaşıcı. Buna yönelik önlemler alınması lazım. Özellikle risk grubundaki insanlar, yani 65 yaşın üzerindeki insanlar, kronik organ rahatsızlığı olan ve bağışıklığı baskılayıcı ilaç kullananlarda ağır seyredebilir. Ölümlere de yol açabiliyor. Özellikle o grupları koruyucu önlemler alınması lazım” şeklinde konuştu.

“BU VARYANTIN BULAŞMASINI ENGELLEMEZSEK, UZUN SÜRE YENİ VARYANTLARLA PANDEMİ DEVAM EDEBİLİR”

Ceyhan, en önemli önlemin bireysel önlemler olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Riskli grup önemlidir. Onlarda ağır seyredip, ölüme yol açabiliyor. Eskisi gibi okulların kapatılması gibi durumlar şu anda söz konusu değil. Bu bulaşı bir şekilde kesmek durumundayız. Her gelişen varyant hafif seyretmeyebilir. Birdenbire karşımıza daha ağır seyreden ve daha çok bulaşan bir varyant çıkabilir. O zaman çok zor durumda kalırız. Bizim korktuğumuz daha ağır seyreden bir varyantın gelişmesi. Bu da tamamen tesadüf ile olan bir şey. Her an olabilir. Bunu önlemenin en etkili yolu, aşı yaparak, hasta olan insanları izole ederek virüsün etrafa bulaşmasını kesmek durumundayız. Eğer varyantın bulaşmasını engellemezsek, uzun süre yeni varyantlarla pandemi devam edebilir.”

Türkiye’de Eris varyantının görülmesi sonrası havacılık hisseleri çakıldı