Madımak Katliamı’nda zaman aşımı kararının gerekçesi açıklandı

Yayın tarihi: 25 Aralık 2023 Pazartesi 10:27 pm - Güncelleme: 25 Aralık 2023 Pazartesi 10:27 pm

Sivas’ta 33 aydının yakılarak öldürüldüğü 30 yıl süren Madımak Katliamı davasının zaman aşımı gerekçesi açıklandı. ‘İnsanlığa karşı suç’ tanımı eski kanunda yokmuş!

Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 33 aydının yakılarak öldürülmesine ilişkin dava, 765 sayılı TCK’de sanıklara atılı suça ilişkin zaman aşımı süresinin 20 yıl, zaman aşımı süresini kesen işlemler sebebiyle de 30 yıl olduğu ve bu sebeple 30 yıllık zaman aşımı süresinin 2 Temmuz 2023 itibarıyla dolduğu belirtilerek zaman aşımından düşürüldü.

Firari sanıklar Murat Sonkur, Eren Ceylan ve Murat Karataş’ın yargılandığı davada, her ne kadar avukatlar, sanıkların ‘insanlığa karşı suç’ işlediğini ve bu nedenle davanın zaman aşımından düşürülmemesi gerektiğini belirtse de, mahkeme suç tarihinde ‘insanlığa karşı suç’ tanımı olmadığını belirterek zaman aşımını uyguladığını kaydetti.

‘HİÇ KİMSE KANUNUN AÇIKÇA SUÇ SAYMADIĞI BİR FİİLDEN DOLAYI YARGILANAMAZ’

Mahkeme tarafından yapılan açıklamada, “Suç tarihinde yürürlükte bulunan ve sanıkların lehine olan 765 sayılı TCK’de ‘İnsanlığa karşı suç’ tanımının ve yaptırımının bulunmadığı nazara alındığında, hukukun en temel ve evrensel ilkelerinden olan ‘suçta ve cezada kanunilik’ ve ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz’ ilkeleri gereği hiç kimse kanunun açıkça suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz. Hiç kimse bir fiil için kanunda gösterilen ceza dışında bir cezayla veya kanunda gösterilen cezadan daha ağır bir cezayla cezalandırılamaz” ifadeleri kullanıldı.

Kararda, suç tarihinde sanıkların lehine bulunan 765 sayılı TCK’deki hükümler dikkate alınarak, sanıklar hakkındaki kamu davalarının ayrı ayrı düşmesine karar verildiği bildirildi.

NE OLMUŞTU?

Sivas Katliamı’na ilişkin ana davada, Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan sanıklardan Murat Sonkur, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” suçundan 3 yıl, Murat Karataş ve Eren Ceylan ise “Madımak Oteli’ni yakarak 35 kişinin ölümüne neden olmak” ve “45 kişiyi yangın çıkarmak suretiyle öldürmeye kalkışmak” suçundan 15’er yıl hapse mahkum edilmişti.

Tahliye kararı veren mahkeme, haklarındaki hükmün Yargıtayca bozulmasının ardından tekrar görülen davada bulunamadıkları gerekçesiyle bu sanıklar hakkındaki dosyayı ana dava dosyasından ayırmıştı.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Eylül 2023’te firari 3 sanığın yargılandığı davanın zaman aşımından düşmesine hükmetmişti.

Kaynak: TELE1