Lula’dan Jullian Assange için “harekete geçme” çağrısı!

Yayın tarihi: 13 Haziran 2023 Salı 12:50 am - Güncelleme: 13 Haziran 2023 Salı 12:50 am

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, ABD’ye iade edilme riski giderek artan WikiLeaks kurucusu Julian Assange için ‘harekete geçme’ çağrısı yaptı.

İngiltere’de tutuklu bulunan WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange’ın yaptığı son itirazın da reddedilmesinin ardından ABD’ye iade edilmeye çok yakın olduğu belirtildi. Konuya ilişkin Twitter’dan paylaşım yapan Brezilya Devlet Başkanı Lula, “Hepimiz onu savunmak için harekete geçmeliyiz” dedi.

Assange’ın tutuklu olmasını ‘basın özgürlüğüne saldırı’ olarak niteleyen Lula, “Gazeteci Julian Assange’ın yaklaşan iadesine endişeyle bakıyorum. Assange, bir devletin diğerine karşı işlediği suçları ortaya çıkararak önemli bir iş yaptı. Hepimiz onu savunmak için harekete geçmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Cumartesi günü Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi Hâkimi Jonathan Swift’in, Assange’ın ABD’ye iadesi için yapılan itirazın sekiz maddesini de reddetmesiyle Assang’ın yalnızca bir şansı kaldı.

Julian Assange’ın eşi Stella Assange, önümüzdeki hafta yeni bir itiraz yapacaklarını ve bu itirazın iki hakim tarafından kamuya açık şekilde değerlendirileceğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Julian Assange, WikiLeaks’in büyük ölçüde eski ABD ordusu istihbarat analisti Chelsea Manning tarafından sızdırılan gizli belgeleri yayınlaması nedeniyle 18 suçlamayla karşı karşıya. Manning 35 yıl hapis cezasına çarptırılmış ancak dönemin ABD Başkanı Barack Obama’nın 2017’de cezasını hafifletmesinin ardından serbest bırakılmıştı.

Suçlu bulunması halinde Assange toplam 175 yıla kadar hapis cezası alabilir. ABD’nin iade kararına itiraz eden Assange, dört yıldan uzun süredir Belmarsh Cezaevi’nde tutuluyor.