Devam eden Covid-19 sebebiyle dünyada tüm spor organizasyonları ertelendi. Küresel futbol endüstrisi de erteleme ile yaşayacağı kaybı minimumda tutmak istiyor. Spor müsabakalarının yaşanan kaos döneminde yerel ve küresel ölçekte ne zamana kadar ertelenebileceği endüstrinin en tedirgin edici sorusu.
Küresel konuşmalarda, geçici bir plan öngörülürse de krizinin zirve yapması beklenen şu önümüzdeki bir kaç hafta plan yapmak için zor zamanlar. Dünyanın beklentisi insanların evlerinde kalmaları. Dolayısıyla tarihler için zorlamak hem gerçekçi değil hem de tamamen uygunsuz olabileceği duygusu hakim. Tek bir fikir üretecek kabiliyeti olmadığı görülen Süper Lig'in başı ve takımları ise, UEFA’nın isteğiyle mevcut erteleme yaklaşımına bağlı kalınması gerektiğinde, haliyle hemfikir.
Önümüzdeki birkaç hafta boyunca işlerin nasıl gelişeceğini görmek ve daha esnek kararlar vermek için kritik bir süreç. Kaos dönemlerinde, bu şekilde gelişen ortak kaderin kırılmasında önemli olan, planların zaman göz önüne alınarak esnek yapılması.
Geçici plana göre, Haziran ayına kadar herhangi bir şekilde futbolun oynanması mümkün görünmüyor. Spor endüstrisinin, kayıplarını azaltmak ve oyunun oynanması üzerine planlar yapılmaya çalışılıyor. Ancak, geniş çaplı testler olmadan bu oyunun oynanmaya başlamasının mümkün olmayacağı kabul edilmeli. Bazı rakamlar; yayın sözleşmelerinin kesilmesi ve Süper Lig'in toplu olarak kaybedeceği söylenen milyar dolarlar nedeniyle, şimdiden geleceği yönetebilmek için projeksiyon yapmaya ihtiyaç duyuyor. Pandemi devam ederken spor eylemi süresiz olarak durmuş olsa da, etrafındaki her şeyin mümkün olan en iyi şekilde devam etmesi sağlanmalı.
Spor Bakanlığının ve Federasyonlar, tüm çalışanları maç günü satıcılarından, endüstri içi ticaret yapanlara kadar insana yüzünü dönmeli. Korona pandemisinde ayakta kalmak için savaşan bu insanlara yapılacak destek tam olarak açıklanmalı. Destek konusunda sporun paydaşları bütününe bakılınca, kriz iletişimi yönetiminde Fenerbahçe kulübü etkin görünüyor. Örneğin, Başkan Ali Koç çalışanların ücretlerinin ödenmeye devam edeceği güvencesini, vaka ortaya çıkar çıkmaz açıklayan ilk kulüp başkanı.
Biliyoruz ki, ülke futbolunda para mevzusu kapatılması gereken büyük bir açık. Hal böyleyken gidilecek yönünün kaybolduğu pandemi zamanlarında, çalışanlarla birlikte sporcular da kendilerini güçsüz ve korkuda hisseder. Sporcunun, çalışanların ve paydaş haklarının yönetilmesi söz konusu. Sporun aktörleri, hem kişisel olarak hem de kulüp kararlarıyla nerede olduklarını rakamlarıyla açıklamalı. Bir çeşit toplu çözüm bulmaya çalışma girişimleri (yaz aylarında izole takım kampları) ve olası senaryolar için video konferanslarla kulüpler, paydaşlar bir araya gelmeli. Kararlar ve gidilecek yol her gün kamuoyuyla paylaşılmalı. Çünkü önemli kararlar verme penceresi daha kapanmadı.
HÜLYA COŞKUN : hulya.coskun@tele1.com.tr