Kılıçdaroğlu’nun mesajı sonrası Dışişleri’nden ‘yabancı asker’ açıklaması

Yayın tarihi: 20 Ekim 2023 Cuma 3:04 pm - Güncelleme: 20 Ekim 2023 Cuma 3:04 pm

Dışişleri Bakanlığı tartışmaların odağındaki Irak ve Suriye tezkeresindeki ‘yabancı asker’ açıklık getirdi. Açıklama Kemal Kılıçdaroğlu’nun SMS’i sonrası geldi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının Irak ve Suriye’deki görev süresini 2 yıl daha uzatan tezkereye ilişkin tartışmalar sürüyor.

CHP ve YSP’nin ret oyuna rağmen Meclis’ten geçen tezkereye ilişkin son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu telefonlara “AKP ve MHP’nin Meclis’ten geçirdiği tezkerede yer alan ve yabancı askerlerin ülkemize gelmesine imkan veren maddeyi kabul etmiyorum, protesto ediyorum!” diye SMS attı. CHP’nin gönderdiği mesaja Kılıçdaroğlu’nun konuyla ilgili açıklama videosu da eklendi.

Konuya dair Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı.

Bakanlık açıklamasında şöyle denildi: “Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Irak ve Suriye’deki görev süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin 17 Ekim 2023 tarihli TBMM kararının, bazı yanlış yorumlara konu edildiği gözlemlenmiştir. Tezkerede yer alan, ‘yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması’ ifadesi, 2014’te kurulan DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu kapsamındaki ortak faaliyetlerle ilgilidir.”

Bu ifadenin yeni olmadığı kaydedilen açıklamada, 2014’ten bu yana kabul edilen Irak ve Suriye tezkerelerinin metinlerinde de ifadenin aynen yer aldığı belirtildi.

CHP’den pankartlı ‘tezkere’ tepkisi! Genel merkeze “Türkiye’de yabancı asker postalı istemiyoruz” yazısı asıldı

Yabancı askerlerin Türkiye’de görev yapmasına olanak tanıyan tezkere TBMM’de kabul edildi!