Jaguar, elektrikli otomobil pazarında çok ciddi bir sıkıntı yaşıyor

Yayın tarihi: 11 Haziran 2023 Pazar 8:00 am - Güncelleme: 11 Haziran 2023 Pazar 11:02 am

Jaguar elektrikli otomobil modelleri için harekete geçti. Jaguar, ABD’deki tüm I-Pace elektrikli araçlarını, pillerdeki aşırı ısınma ve bu durumun yangın riski oluşturması nedeniyle geri çağırma kararı aldı.

Bu durum, daha önce bir endüstri uzmanının Jaguar‘a yaptığı pil yangını riskine yönelik uyarılar sonrasında gerçekleşti. İlk olarak, bu geri çağırma kararı, dört ayrı pil yangınının değerlendirilmesinden bir yıl sonra ortaya çıktı.

jaguar

I-Pace’in geri çağrılması, Chevy Bolt EV‘nin geri çağrılmasına benziyor. Ancak, Bolt için yaklaşık on yangın vakası rapor edildi. İlginç bir şekilde, hem Chevy Bolt hem de I-Pace, aynı LG Energy pil hücrelerini kullanıyor. Jaguar, 5 Haziran 2018 tarihinden itibaren Graz Araç Montaj Fabrikası’nda üretilen I-Pace modellerini geri çağırıyor.

Jaguar elektrikli otomobil modelleri için harekete geçti

Amerikan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi’nin (NHSTA) geri çağrılma bildirimi, araçların termal aşırı yük durumu yaşadığını ve bu durumun duman veya yangın şeklinde ortaya çıktığını belirtiyor. Bu, yüksek voltajlı çekiş pili konumunda, aracın altında meydana gelebiliyor. Jaguar, konuyu hala araştırdığını ve LG Energy’nin ilgili tedarikçi olarak belirlendiğini duyurdu.

İlginizi çekebilir: Elektrikli otomobiller kritik tarihi bekliyor: Tüm dünya bunu kullanacak

Jaguar’ın belirttiğine göre, geri çağrılan I-Pace EV’ler, Batarya Enerji Kontrol Modülü (BECM) yazılımında bir güncelleme alacaklar. Bu güncelleme, pil paketi montajının çalışma durumunu izleyerek, termal aşırı yük riski oluşturabilecek durumları belirlemeye yardımcı olacak. Yazılım, sürücüye daha gelişmiş bir uyarı seviyesi sağlamakla birlikte, bir risk durumu belirlendiğinde pil şarj kapasitesini %75’e düşürecek. Ayrıca, daha sonraki uyarılar, sürücüyü kapsamlı bir teşhis ve onarım için bir Jaguar bayisine yönlendirecek.

Yüksek Voltajlı pil paketinin değiştirilmesini gerektiren durumlarda, Jaguar’ın belirttiği gibi, araç sahibinden ek bir ücret talep edilmeyecek. Ayrıca, bu hatanın onarımı için daha önce ödeme yapan müşterilere geri ödeme yapılacak. Jaguar elektrikli otomobil modelleri için harekete geçti.

Realme C55 İnceleme: Apple Dynamic Island benzeri özellik, artık Android’te!