İstinaf Başak Demirtaş’a verilen hapis cezasını bozdu

Yayın tarihi: 10 Ağustos 2023 Perşembe 5:30 pm - Güncelleme: 10 Ağustos 2023 Perşembe 5:30 pm

İstinaf mahkemesi eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’a verilen hapis cezasını bozdu.

Başak Demirtaş ‘a sahte sağlık raporu aldığı, ve Doktor Rezan Buğday ‘a ise raporu hazırladığı iddiasıyla açılan davada “Resmi belgede sahtecilik” suçlarından 2,5’ar yıl hapis cezası verilmiş ikisi de karara karşı Bölge İstinaf Mahkemesi’ne itirazda bulunmuştu.

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, itirazı kabul eden İstinaf Mahkemesi Demirtaş ve Buğday hakkındaki mahkûmiyet kararını bozdu ve ayrıntılı bir araştırma yapıldıktan sonra yeniden karar verilmesi gerektiğini bildirdi. Mahkeme, Başak Demirtaş’ın Sur İlçesine bağlı Yeşilli Ortaokulunda Türkçe öğretmenliği yaparken 28 Eylül 2015 ile 19 Ocak 2016 arasında, 5 ila 45 gün arasında değişen 8 kez rapor aldığını belirtti.

Bu raporları düzenleyen Selahaddin Eyyübi Devlet Hastanesi ile Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli 13 doktor hakkında soruşturma izni verilmediğinden sadece Rezan Buğday ile Başak Demirtaş hakkında “Resmi belgede sahtecilik” suçundan dava açıldığına dikkat çekildi.

Rahatsızlığı bulunmadığı halde gerçeğe aykırı rapor aldığı ileri sürülen Başak Demirtaş’ın eşi Selahattin Demirtaş ile 12 Aralık 2015’te İstanbul Atatürk Havalimanından THY’ye ait TK1591 sefer sayılı Frankfurt uçuşunu gerçekleştirdiği, 15 Aralık 2015’te aynı havayollarına ait TK1952 sefer sayılı Amsterdam-İstanbul seferi ile Atatürk havalimanına iniş yaptığı ifade edildi. İstinaf Mahkemesi sanığın 15 Aralık’ta Türkiye’ye giriş yapmış olmasına rağmen 14 Aralık tarihli doktor raporu aldığını, yurtdışında olduğu halde Türkiye’deymiş gibi adına rapor düzenlendiğine dikkat çekti.

Demirtaş’ın doktor tarafından görülmeden, fiziken muayene edilmeden adına poliklinik girişi yapıldıktan sonra protokol numarasıyla gerçeğe aykırı rapor düzenlendikten sonra eşiyle birlikte yurtdışına çıktığı, Türkiye’ye dönüş yapınca okul idaresince kendisinden mazeretli olduğuna dair rapor talep edilmesi üzerine Amsterdam’da bulunduğu gün ve saat içinde sanki Diyarbakır’daymış gibi kendi adına rapor düzenlettirip okul idaresine teslim ettiği için cezalandırıldığına dikkat çekildi.

KARAR BOZULDU

İstinaf Mahkemesi bozma kararında, Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli doktor Rezan Buğday’ın düzenlediği 5 günlük istirahat raporunun düzenlendiği tarihin yazılı olduğu protokol defter kaydının ilgili tüm kurumlardan temin edilerek bilirkişi incelemesi yaptırıldıktan sonra dosyaya delil olarak eklenmesini istedi. Geriye dönük eski tarihli rapor alındığı iddiasına karşı Toplum Sağlığı Merkezindeki görevli sekreterin duruşmada ayrıntılı olarak ifadesinin alınması gerektiğini belirten istinaf, protokol poliklinik defter kaydının kim tarafından tutulduğunun belirlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Başak Demirtaş’a verilen 5 günlük istirahat raporuyla ilgili hastane ya da SGK sistemine bir giriş kaydının yapılıp yapılmadığının da araştırılmasını isteyen İstinaf Mahkemesi, reçete kaydının tespitiyle birlikte istirahat raporunun tam olarak hangi tarihte verildiğinin belirlenmesinden sonra sanıkların hukuki durumlarının buna göre yeniden tayin edilmesi istendi.

Eksik inceleme ve yetersiz gerekçeyle iki sanık hakkındaki mahkûmiyet kararının oy birliğiyle bozulmasını kararlaştırdı.

Meral Danış Beştaş, Başak Demirtaş’a sosyal medyadan saldıran kişinin kimliğini açıklayıp çağrı yaptı