İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden Boğaziçi’ne destek: Kayyum değil seçim istiyoruz

Yayın tarihi: 11 Ocak 2021 Pazartesi 3:21 pm - Güncelleme: 11 Ocak 2021 Pazartesi 3:21 pm

AKP’li Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasını protesto eden İstanbul Üniversitesi öğrencileri, “Mahmut Ak İstanbul Üniversitesi’ne, Melih Bulu Boğaziçi’ne rektör olamaz” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP eski milletvekili aday adayı Prof. Dr. Melih Bulu’yu atamasına yönelik protestolar devam ederken İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden Boğaziçili öğrencilere destek geldi.

Beyazıt Anakapı önünde polis ablukası içinde basın açıklamasını okuyan öğrenciler “Mahmut Ak İstanbul Üniversitesi’ne, Melih Bulu Boğaziçi’ne rektör olamaz” dedi.

Umut Gazetesi’nde yer alan habere göre İstanbul Üniversitesi öğrencileri adına okunan açıklamada, 2016 yılında rektör seçimlerinin kaldırılmasına değinilerek “Rektör atamaları, baskılar ve saldırılar ile üniversiteler, özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırılıyor. Sermayenin ve gericiliğin hizmetinde birer iş merkezi haline getirilmek isteniyor. Üniversiteliler; ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tek tipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışılıyor” denildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“2016’dan beri üniversitelerdeki rektör seçimlerinin kaldırılması ile süregelen uygulamaların sonucunda 5 üniversiteye daha kayyum rektör atandı. Boğaziçi Üniversitesine atanan Melih Bulu, daha önce AKP milletvekilliği için aday adayı olmuş, AKP’de çeşitli görevler yapmış, iktidar partisinin içinden bir isimdir. Bu atama da tıpkı İstanbul Üniversitesine atanan Mahmut Ak gibi iktidarın üniversiteleri kendi politik ihtiyaçlarından ve sermayenin çıkarlarına göredönüştürme gayesiyle yapılmıştır. Rektör atamaları, baskılar ve saldırılar ile üniversiteler, özgür düşünceden ve demokratik yapıdan uzaklaştırılıyor. Sermayenin ve gericiliğin hizmetinde birer iş merkezi haline getirilmek isteniyor. Üniversiteliler; ses çıkarmayan, iktidarın emrinde, biat eden, tek tipleşmiş bir kalıba sokulmaya çalışılıyor

Üniversitelere yapılan topyekün saldırıların bir parçası olan atanmış rektörlere karşı durmak, bizatihi üniversiteyi savunmaktır. Boğaziçi öğrencileri daha önce de kayyum rektöre teslim olmadılar, şimdi de teslim olmuyorlar. Çünkü üniversitelere yapılan topyekün saldırıların bir parçası olarak atanmış olan rektörlere karşı durmak da aynı zamanda özgür ve demokratik bir üniversiteyi savunmaktır. Bununla birlikte sadece rektörlerin seçimi değil, biz üniversite öğrencilerin temsili de burada can alıcı sorunumuzdur.

Demokratik üniversite için biz öğrencilerin temsilinin de seçimle olması en acil taleplerimizdendir. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri AKP’nin atadığı Melih Bulu’ya teslim olmayacaklarını bir kez daha herkese gösterdiler. Bu süreçte gözaltına alınan, karalama kampanyalarının konu olan, korku ve baskı politikalarıyla sindirilmeye çalışılan bütün arkadaşlarımızın yanındayız. İÜ öğrencileri olarak üniversiteleri arka bahçesine dönüştürmeye çalışan iktidara veyaptıklarına karşı mücadele edeceğiz. İÜ öğrencileri olarak Boğaziçi Üniversitesi Öğrencilerinin talepleri, bizim de taleplerimizdir. Mahmut Ak İÜ’ye, Melih Bulu Boğaziçi’ne rektör olamaz! Rektörler; öğrencisi, akademisyeni ve emekçileriyle üniversitenin tüm bileşenlerinin ortak iradesiyle seçilmelidir. Kayyum değil seçim istiyoruz!”