İngiltere’den kaçak Türk göçmenlere karşı adım: Geri gönderecekler

Yayın tarihi: 9 Ocak 2024 Salı 2:51 pm - Güncelleme: 9 Ocak 2024 Salı 2:51 pm

Türk göçmenlerin kaçak olarak ülkeye girmesinin önüne geçmek isteyen İngiltere, Ankara ile görüşme kararı aldı. İçişleri Bakanlığı’nın yürüteceği görüşmelerde kaçak Türklerin iadesi amaçlanıyor.

İngiltere’de, Manş Denizi’ni kaçak yollarla geçerek ülkeye ulaşan yasa dışı göçmenler arasında Türklerin sayısının büyük artış göstermesinin ardından Londra, Ankara’yla görüşme kararı aldı. İngiliz basını, İngiltere’ye giden kaçak Türk göçmen sayısının 2022’de 1127 iken geçen sene 3060’a yükseldiğini, böylece Türklerin Afganistan ve İran’ın ardından üçüncü olduğunu yazmıştı.

Telegraph gazetesinin haberinde, İngiliz hükümetinin ağustos ayında kaçak göçü önlemek için Türkiye’yle anlaşmaya vardığı, kaçak Türklerin iadesi için de görüşmelerin sürdüğü hatırlatılmıştı. Gazeteye konuşan İngiliz hükümetinden bir yetkili, Manş Denizi üzerinden teknelerle ülkeye gelen Türklerin çoğunlukla ekonomik nedenlerle İngiltere’ye kaçtığını ifade etmişti.

ARNAVUTLUK MODELİ UYGULANACAK

İngiliz Daily Mail gazetesinin haberine göre, kaçak Türklerin iadesi için Ankara’yla görüşme kararı alan İngiliz hükümeti bu görev için İçişleri Bakanı James Cleverly’yi atadı. Habere göre görüşmelerde Türkiye, kaçak göçmenlerin geri alınması karşılığında yasal göçmenlere vize kolaylığı sağlanmasını talep edecek. Kaçak göçmen sayısındaki hızlı artışın önüne geçmek isteyen Londra, Ankara’yla Arnavutluk’la yaptığına benzer bir anlaşmaya varmak istiyor. Bu anlaşma sonucu Arnavutluk’tan İngiltere’ye giden kaçak göçmen sayısı geçen yıl yüzde 90 azalmıştı.

Başbakan Rishi Sunak da Arnavutluk’la yapılan anlaşmayı överek bu modeli uygulamaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye’de resmi olarak kayıt altında olan göçmen sayısı açıklandı

İngiltere’de ‘tecavüz hapı’ skandalı: Bakan ‘şaka’ dedi tepki gecikmedi

Kaynak: TELE1