İş kanunu değişiyor mesai saati kısalıyor

Yayın tarihi: 19 Şubat 2024 Pazartesi 8:00 am - Güncelleme: 19 Şubat 2024 Pazartesi 11:33 am

Türk İş Kanunu’nda değişiklik yapılması gündemde. Yapılacak değişiklikle 45 saat olan çalışma süresinin 40 saate indirilmesi tartışılıyor. Muhalefet de haftalık çalışma saatinin 37,5 saate düşürülmesi için TBMM’ye kanun teklifi sunmuştu.

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Türkiye Gazetesi’nin haberine göre; hükümet 30 milyonu aşkın çalışanı doğrudan ilgilendiren kanunda yapacağı değişiklikle, ücretlerden çalışma saatlerine, yıllık ve haftalık tatilden esnek çalışmaya kadar birçok konuda çalışanı merkeze alan düzenlemeler yapacak.

5 SAAT KISALACAK

Yapılan çalışma kapsamında çalışma saatlerine de düzenleme gelecek. İş kanununda haftalık 45 saat olan çalışma saatinin 40 saate indirilmesi gündemde. Bazı meslek gruplarındaki 48 saatlik çalışma saatleri de azaltılacak.

Muhalefet de haftalık çalışma saatinin 37,5 saate düşürülmesi için TBMM’ye kanun teklifi sunmuştu.

AZİZ ÇELİK: TÜRKİYE ACİLE FAZLA MESAİLERİ DÜŞÜRMELİ 40 SAATE İNDİRMEYİ TARTIŞMALIDIR

Sosyal politika uzmanı Aziz Çelik ise 2019 yılında BirGün Gazetesi’ndeki bir köşesinde şu ifadeleri kullanmıştı:
“Pembe tablolar ve iyimser tahminler gerçekleri değiştirmiyor. Türkiye’de işsizlik en vahim sosyal sorun olmaya devem ediyor ve bu sorunu en derinden yaşayanlar ise gençler ve kadınlar. Türkiye’nin geleceğinin en önemli sorunu işsizliktir. Güvenceli ve kaliteli işler yaratılması, gençlerin ve kadınların daha çok, daha insani işe erişiminin sağlanması Türkiye’nin beka sorunudur.

Palyatif önlemlerle, geçici ve eğreti istihdam biçimleriyle, İŞKUR kaynaklarının istihdam yaratmayan teşviklere akıtılmasıyla Türkiye’nin, gençlerin ve kadınların gelecek sorunu çözülemez. Türkiye acilen fazla mesaileri düşürmeli ve çalışma saatlerini haftada 40 saate indirmeyi tartışmalıdır. Gençlerin ve kadınların çalışabilmesi için öncelikle dikkate alınması gereken çözüm herkesin daha az çalışmasıdır.”
Yazının tamamı şöyle:

Meclis’te kabul edildi! Mesai saatleri kısalıyor mu?

AZİZ ÇELİK: İŞ HUKUKUNUN DAHA DA İŞÇİSİZLEŞMESİ VE ESNEKLEŞMESİ DIŞINDA BİR İŞE YARAYACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM

Çelik’ 5 Şubat 2024 tarihinde BirGün gazetesindeki yazısında ise şu ifadeleri kullandı:

“İş kanunu temelden değişiyor”, “32 milyon çalışanı ilgilendiriyor “gibi iddialarla kamuoyuna sunulan çalışma hayatıyla ilgili farklı kanunları Türk İş Kanunu adı altında birleştirme girişiminin iş hukukunun daha da işçisizleşmesi ve esnekleşmesi dışında bir işe yarayacağını düşünmüyorum. “Tek iş kanunu” girişimi içerik açısından tartışmalı yürütülüş yöntemi açısından ise hukuki garabetlerle doludur. Kim hangi yetkiyle iş kanununu temelden değiştirmeye kalkıyor? Önce “tek iş kanunu” girişimin amacı ve esasına bakalım.

Bu kadar uzun süredir hazırlandığı iddia edilen ancak sosyal taraflara henüz sunulmayan tek iş kanunu taslağının içeriğinde ne var bilmiyoruz. Ülkemizin uzun on yıllara dayalı iş mevzuatı hazırlama teamüllerini, bu yöndeki uluslararası standartları ve kanuni düzenlemeleri hiçe sayarak danışsal bir idari birim tarafından hazırlanan ve çalışan herkesi bir şekilde ilgilendiren politika belgesinin içeriği meçhül.

İş mevzuatının tek iş kodu çatısı altında bir arada olduğu örnekler dünyada var. Fransız İş Kodu bunların en bilinenidir. Elbette teknik olarak iş kanunlarının tek bir çatı altında birleştirilmesi mümkündür. Ancak şeytan ayrıntıda gizlidir. Her şeyden önce çalışma mevzuatının tek çatı altında birleştirilmesi işi teknik bir iş, bir redaksiyon işi olarak ele alınamaz. İşin esası oldukça mühimdir. Örneğin 2006 ve 2008 yıllarında sosyal güvenlik mevzuatının tek çatı altında toplanması girişiminin yol açtığı facianın vahim sonuçlarını bugün yakından görüyoruz.

Yazının tamamı için tıklayın.

Kaynak: TELE1