Hrant Dink suikastı davasında mütalaa istendi

Yayın tarihi: 10 Ocak 2024 Çarşamba 12:44 pm - Güncelleme: 10 Ocak 2024 Çarşamba 7:07 pm

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 17 yıl önce katledilmesiyle ilgili davanın dosyası mütalaa istenmek üzere savcıya gönderildi.

Türkiye, 17 yıl önce Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni gazeteci Hrant Dink’in sokak ortasında katledilmesiyle sarsıldı. Dink cinayetinin 17 yıldır aydınlatılması beklenirken, katil Ogün Samast, 5 Kasım 2023’te şartlı salıverilme kapsamında tahliye edildi. Dink suikastıyla ilgili 15 kamu çalışanının yargılandığı davanın duruşması bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görüldü.

Çağlayan Adliyesi’nde duruşmayı takip eden TELE1 muhabiri Ceren Ural, şu bilgileri aktardı:

-Ogün Samast koşullu salıverilme kapsamında tahliye edilmişti. Hrant Dink cinayetinin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen dava halen devam ediyor.

-O cinayete ilişkin kamu görevlilerinin yargılandığı Nisan 2016’da başlayan bir dava da vardı. 26 Mart 2021’de Yargıtay mahkeme kararını az bulmuştu ve 15 sanığın yeniden yargılanmasını talep etmişti.

-O dönem 3’ü Trabzon’da görevli olmak üzere 4 emniyet mensubunun yargılandığı dava da dosyada birleştirildi.

GENELKURMAY’A YAZI TALEBİ

Duruşmada Dink ailesinin avukatlarından Havva Hülya Deveci, kovuşturmanın genişletilmesine yönelik taleplerinin devam ettiğini söyledi. Deveci, Genelkurmay Başkanlığı’na yazı yazılarak başkanlığın internet sitesinde yer alan 24 Şubat 2004 tarihli basın açıklamasının neden ve ne amaçla yapıldığını, yine aynı tarihte Hrant Dink ile İstanbul Valiliği’nde gerçekleşen görüşme sonrası Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı (MİT)’na iletilen raporun, kurumlarına iletilip iletilmediğinin sorulmasını talep etti. Valilikte söz konusu tarihte gerçekleşen görüşmeye ilişkin Hüseyin Kubilay Günay, Özel Yılmaz ve Handan Selçuk’un tanık olarak dinlenilmesini talep eden avukat Deveci, Şenkal Atasagun’un Genelkurmay Başkanlığı’ndan kim tarafından arandığının ve Hrant Dink ile neden görüşülmesinin istendiğinin sorulmasını istedi. Avukat Deveci, cinayete giden sürecin aydınlatılmadan, cinayetin tüm yönleriyle aydınlatılamayacağını belirtti.

“HAKSIZ YERE İKİ BUÇUK YILDIR TUTUKLUYUM”

Duruşmada söz verilen sanık Hasan Durmuşoğlu, “O dönemde kaçma imkanım varken kaçmadım saklanmadım. Ama haksız yere iki buçuk yıldır tutukluyum. Tutuksuz yargılanmayı talep ediyorum” dedi. Sanık Oğuz Karakaya ise “Dink cinayetinde ek iddianame ile dahil edilmem sentetik delil ile üretilmiştir. Noktasına virgülüne kadar sahtedir. Ogün Samast’ın şaibeli beyanları üzerine soruşturma yürütülmüştür” diye konuştu.

MÜTALAA İSTENDİ

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Gazi Günay, Hasan Durmuşoğlu, Muharrem Demirkale, Okan Şimşek, Osman Gülbel, Veysel Şahin ve Yavuz Karakaya’nın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Heyet, mütalaasını hazırlaması için dosyanın savcıya gönderilmesine hükmetti.

 

Hrant Dink davasında ‘birleştirme’ kararı

Kaynak: TELE1