HDP, Cumhurbaşkanı adayı çalışmalarını başlattı

Yayın tarihi: 25 Ekim 2022 Salı 1:28 pm - Güncelleme: 25 Ekim 2022 Salı 3:16 pm

Halkların Demokrat Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar grup toplantısında açıklamalarda bulundu. Sancar, “Kriterlerimize uygun Cumhurbaşkanı adayı çıkarmak için çalışmalarımızı başlattık” dedi.

HDP Grup Toplantısı’nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, cumhurbaşkanı adayı çıkarmak için parti ve ittifak içinde çalışmaların başlatıldığını duyurdu. Sancar, konuşmasında ayrıca AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “PKK’nın 5, 10, 15 çocuğu var” ifadelerine ve Diyarbakır Cezaevi’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesine de tepki gösterdi.

Sancar’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“ADAY PROFİLİ ÇIKARDIK”

Dün MYK toplantımızda, cumhurbaşkanı seçimi konusunda geldiğimiz aşamayı paylaşma kararı aldık. Cumhurbaşkanlığı seçimi hayati önemde ama aynı zamanda demokratik sorumluluğu da dikkate alan, gerekliliklerini titizlikle yerine getirmeye çalışan bir parti olarak hareket ediyoruz. Cumhurbaşkanı adayında aradığımız nitelikleri belirledik; geçiş sürecinin gerekliliklerini yerine getirebilecek, demokratik dönüşümün önünü açabilecek bir aday profili çıkardık. Adayın bu nitelikleri taşıması gerektiğini söylüyoruz. Kendi adayımız için de niteliklere uygun isim arayışını başlattık. Bu niteliklere sahip bir aday çıkarmak için mekanizmalarımızın işleyişini hızlandırma ve çalışmalarımızı yoğunlaştırma yoluna girdik.

“ERDOĞAN’A YANIT”

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mehmet Ali Çelebi’nin rozet törenine söylediği ‘PKK’ın 5,10,15 çocuğu var’ ifadelerine tepki gösteren Sancar, “Kendisinin konuşmasında 5, 10, 15 çocuk laflarının tesadüf olmadığını söylüyoruz. Tesadüf değil bir zihniyetin devamı bu, bunun temelinde ırkçılık yatıyor. Nüfus mühendisliği ifadesi çok kibar kaçıyor. Kürt halkına yönelik bu politikaların tarihi eskidir. Sadece Kürt halkına değil, bu ülkede başka halklara da aynı yöntemler uygulandı ve büyük acılar yaşatıldı. Bunun Kürt halkına hakaret olduğunu biz biliyoruz. gittiği Diyarbakır’da kendisine oy verenler dahil herkes biliyor. Ne diyeceğini bilemez halde konuşmalar yapıyor.” dedi.

“ÜLKENİN HER YERİNİ DİYARBAKIR CEZAEVİNE ÇEVİRİYORSUNUZ”

Diyarbakır Cezaevi’nin anahtarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmesine yönelik konuşan Sancar, “Diyarbakır Cezaevi’ni boşaltmakla övünüyorlar. O cezaevinin inşa edilmesinin, yaşananların mantığını bu iktidar aynen sürdürüyor. Cezaevini kapatmakla geçmişle yüzleşmiş olmuyorsunuz, göz boyamaya çalışıyorsunuz. Bir tek örnek vereceğim; o dönemde 5 nolu cezaevinin insanlık dışı uygulamalarından, işkencelerinden en fazla nasibini alanlardan biri Gülten Kışanak’tı… O zalimlere, vicdansızlara direndi Diyarbakır Cezaevinde…

Şimdi nerede? Sizin yeni 5 no’lu cezaevlerinizde. Diyarbakır Cezaevi’ni kapatıyorsunuz ama ülkenin her yerini Diyarbakır Cezaevi’ne çeviriyorsunuz. Aynı direniş ruhu 12 Eylül zihniyetine karşı tavizsiz nasıl ortaya konduysa, şimdi de sizin o darbeci zihniyeti devralan politikalarınıza karşı sürüyor, sürecek.” ifadelerini kullandı.