Havuz medyası tek ses: Kaşıkçı Elması nerede?

Yayın tarihi: 12 Mayıs 2022 Perşembe 12:40 pm - Güncelleme: 23 Eylül 2022 Cuma 10:40 am

Özel Haber: Letisya Azak

Topkapı Sarayı’nda sergilenen, Kaşıkçı Elması‘nın çalındığı iddiası sosyal medyada gündem oldu. Kaşıkçı Elması’nın çalındığı iddiası havuz medyasında da yer aldı.

Sosyal medyada tarihin en büyük ve en meşhur elması olan, Topkapı Sarayı’nda sergilenen Kaşıkçı Elması ile 49 küçük elmasın çalındığı iddia edildi. Kaşıkçı Elması’nın yanı sıra Dolmabahçe Sarayı’ndaki 92 kilogramlık altın vazoların, Zeugma Müzesi’ndeki milyonlarca dolar değerindeki bazı eserlerin, ayrıca MSÜ Müzesi’ndeki 404 eserin, Resim ve Heykel Müzesi’ndeki 250 milyon dolarlık 302 tablonun ve Batman Müzesi’ndeki 20 altın sikkenin kaybolduğu konuşuluyor.

“LAGA LUGA YAPMA”

İddiayı ortaya atan isim olan Barbaros Şansal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Laga luga yapma, Kaşıkçı Elması nerede hesap ver!” ifadelerini kullandı.

YETKİLİLERE ULAŞILAMADI

Kaşıkçı Elması’nın çalındığı iddialarına ilişkin ulaşmaya çalıştığımız Milli Saraylar, yanıt vermedi. İkinci kez aradığımızda ise bize “Sınırlı sayıda basın alınacak. 2 ya da 3 basın kurumu alınacak.” yanıtı verildi. Gelmek istediğimizi ilettiğimizde ise talebimize yanıt verilmedi.

MİLLİ SARAYLAR’DAN AÇIKLAMA

Sorularımıza yanıt vermeyen Milli Saraylar daha sonra sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yaptı.

Açıklama şu şekilde: “Tarihî elmasların en büyüğü ve en meşhuru olarak gösterilen Kaşıkçı Elması, 2,5 yıldır Topkapı Sarayı’nda silah koleksiyonunun yer aldığı Dış Hazine Bölümü’nde sergilenmektedir. Kaşıkçı Elması’nın kaybolduğu veya değiştirildiği ile ilgili gerçek dışı iddialar, Türkiye turizminin canlanmaya başladığı şu günlere hareketliliği baltalamaya yönelik maksatlı ve kamuoyunu yanıltmaya yönelik girişimlerdir. Başkanlığımızın her türlü iletişim ve bilgi sunma kanalları kamuoyuna açıktır. Gerek basında gerekse sosyal mecralarda yer alan mesnetsiz ve gerçek dışı iddialarla ilgili hukuki yollara başvurulacaktır.”

Dolmabahçe Sarayı’ndaki 92 kilogramlık altın vazolar, Zeugma Müzesi’ndeki milyonlarca dolar değerindeki bazı eserler, MSÜ Müzesi’ndeki 404 eser, Resim ve Heykel Müzesi’ndeki 250 milyon dolarlık 302 tablo ve Batman Müzesi’ndeki 20 altın sikke hakkında da benzer iddialara yönelik Milli Saraylar Basın Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada “Mekan ve kurumlar içerisinde Dolmabahçe Sarayı Milli Saraylara bağlıdır. Kurumumuz bünyesinde olmayan bir mekan için bizim açıklama yapma yetkimiz maalesef yok. Dolmabahçe Sarayı’nda olduğu ve kaybolduğu iddia edilen vazolar hakkında da yazılı ve sözlü olarak açıklama yapılmıştı. O vazolar Dolmabahçe’de değil Topkapı’da bulunan ve muhafaza altında bulunan vazolardır.” denildi.

BAKAN’IN DANIŞMANI: YERİNDE DURUYOR

İddiaları TELE 1 Kültür ve Turizm Bakanı’na sordu. Bakan danışmanı, bunun muhatabının Milli Saraylar olduğunu, Kaşıkçı Elması’nın da yerinde durduğunu iddia etti.

HAVUZ MEDYASI: KAŞIKÇI ELMASI NEREDE?

İddiayı havuz medyası da peş peşe haberleştirdi. Tık almak için vatandaşı sitelerine yönlendiren A Haber, Akit, Takvim, “Kaşıkçı Elması nerede?, Elmas’a ne oldu?” sorularını sordu.

KAŞIKÇI ELMASI ÖYKÜSÜ

Elmasın bulunmasıyla ilgili bir öyküye göre elmas, 17. yüzyılın sonlarında İstanbul’da bir kâğıt toplayıcı tarafından çöplükte bulunmuştur. Elmasın adını aynı zamanda kaşıkçı olan bu kişiden aldığı söylenmektedir. Öyküye göre bu kaşıkçı, bulduğu taşı bir kuyumcuya değerinin çok altında satar. Kuyumcu, taşın çok değerli olduğunu anlayınca bir arkadaşına gösterir. Kuyumcu ile taşı gören arkadaşı arasında bir kavga çıkınca olay Kuyumcubaşı tarafından duyulur. Kuyumcubaşı, kavga eden kuyumculara bir kese altın vererek taşı onlardan alır. Bu olayların Sadrazam Köprülü Fazıl Ahmed Paşa ve IV. Mehmed tarafından duyulmasının ardından taş alınır. Böylece devlet hazinesine giren taş işlenir ve ortaya 86 karat ağırlığında bir mücevher çıkar.