Geliştirdiği yongada sorunlarla karşı karşıya

Yayın tarihi: 19 Kasım 2023 Pazar 11:00 am - Güncelleme: 18 Kasım 2023 Cumartesi 7:56 pm

Uzun zamandır Apple’ın kendi tasarımı 5G modem çipi üzerinde çalıştığı söyleniyor. Fakat daha önce çıkan iddialarda 5G yongasında planların istendiği gibi ilerlemediği söylenmişti. Güvenilir bir kaynak olan Mark Gurman da bu durumu onayladı ve şirketin yongada sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Apple modem yongasını geliştirmek için 2019’da Intel’in akıllı telefon modem bölümünü satın aldı. Fakat Mark Gurman’ın iddiasına göre bir Apple çalışanı, “Intel’in başarısız olan projesini alıp, iyi hale getirip başarılı olacağımızı düşündük. Aslında belirsiz durum var” yorumunda bulundu. Gurman bunun bir itiraf olduğunu ve şirkette işlerin pek iyi gitmediğini vurguladı. Ayrıca teknoloji devinin donanım ürünlerinden sorumlu kontrol ekibi de çok sayıda projede ince eleyip sık dokuyor. Bu durumun da hataların çözülmesinde zorluklara yol açtığı söyleniyor. Apple’ın ürünleri ve teknolojileri için belirlediği yüksek ve sıkı standartları var. Standartlar karşılanmadığı sürece gecikme oluyor. Mark Gurman ve farklı kaynaklar şirketin sıkı standartlarının bazen olumsuzluklara yol açtığını ifade ediyor. Dedikoduları doğru kabul edersek Apple’ın 5G yongası bekleneden daha geç çıkacak görünüyor.

yonga disney apple

Eylül ayında The Wall Street Journal, modem çipindeki sorunları içeren bir makale yayınladı. WSJ’ye konuşan eski çalışanlar ve yöneticilere göre modem çipinin önündeki en büyük engel büyük ölçüde Apple’ın kendisi oldu. Projedeki çalışmalar ‘teknik zorluklar, zayıf iletişim, yöneticilerin fikir ayrılıkları’ nedeniyle yavaşladı.

İlginizi çekebilir: Apple’ın 5G modemi iPhone 18’de kullanılacak

Makalede, “Şirket modem yongasını yeni iPhone’larda kullanıma hazır hale getirmek istiyordu. Planları da bu doğrultudaydı. Fakat yapılan testler prototiplerin çok yavaş performansa sahip olduğunu ve aşırı ısınmaya da eğilimli olduğunu gösterdi. Ayrıca devre kartı o kadar büyüktü ki, bir iPhone’un yarısını kaplıyor ve telefonu kullanılmaz hale getiriyordu. Ekipler ABD ve yurt dışında ayrılmıştı. Bazı yöneticiler, mühendislerin aksilikler ve gecikmelerle ilgili haberleri paylaşmasını engelledi. Bu durumlar planların aksamasına ve gerçekçi olmayan hedeflere yol açtı” ifadesi geçiyor. Bu detaylar projenin neden kötü şekilde ilerlediğini ortaya koyuyor.

Şirket, iPhone, iPad ve Mac’lerde kendi işlemcisini tasarlayabildiği için modem yongası da tasarlayebileceğini düşündü. Ancak modem çipi geliştirmek çok daha zordur. Kablosuz veri iletimi, yonganın dünyanın her yerindeki operatörlerle uyumlu olması, en önemlisi katı bağlantı standartları işin içeriğine giriyor. Cupertino’lu devin eski çalışanlarından biri olan ve modem projesinde yer alan Jaydeep Ranade, “Apple’ın gezegendeki en iyi işlemciyi tasarlamasından dolayı, modem çipi de tasarlayıp, üretebileceğini düşünmek çok saçma” açıklamasını yaptı.

Dune 2’nin vizyon tarihi öne çekildi