Gazeteci Deniz Yücel hakkında yakalama kararı

Yayın tarihi: 18 Mayıs 2023 Perşembe 5:47 pm - Güncelleme: 18 Mayıs 2023 Perşembe 5:47 pm

Die Welt gazetesi yazarı Deniz Yücel hakkında ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak’ suçlamalarıyla yargılandığı davada yakalama kararı çıkarıldı.

Die Welt gazetesi yazarı Deniz Yücel’e iki yazısı nedeniyle “cumhurbaşkanına hakaret” ve “devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlamaları yöneltilmişti.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nin (MLSA) resmi internet sitesinde yer alan habere göre mahkeme, Adalet Bakanlığı’nın Almanya’da yaşayan Yücel’in savunmasının alınması için yazılan talebi işleme almaması üzerine gazeteci hakkında yakalama kararı çıkarıldı.

Davanın görülmesine 17 Ekim’de devam edilecek.

Gazeteci Şule Aydın hakkında yakalama kararı!

NE OLMUŞTU?

Deniz Yücel farklı tarihlerde Die Welt gazetesinde yayınlanan “Kürt’ün annesini görmeden ölmesi” başlıklı yazısı ve “Ermenilere yapılan soykırım ibaresini kullandığı bir yazısı nedeniyle “devleti ve yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlamalarıyla, Die Welt’te yayınlanan başka bir yazısında Erdoğan hakkında “darbeci” ibaresini kullanması nedeniyle ise “cumhurbaşkanına hakaret”le suçlandı.

Bu iki ayrı suçlamanın olduğu davalar 2021 yılında birleştirilerek tek bir davaya dönüştü.

Yakalama kararının çıkarıldığı altıncı duruşmada Yücel’in avukatları, sanığın ifadesinin bulunduğu yerden alınması anlamına gelen istinabe evrakının tekrar gönderilmesini talep etti. Ancak hakim, avukatların talebini reddederek yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.

MERKEL ‘MEMNUN OLDUM’ DEMİŞTİ

14 Şubat 2017’de gözaltına alınan Yücel, 27 Şubat’ta “terör örgütü propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçlarından tutuklanmıştı. Yücel’in 2018 yılında serbest bırakılmasının ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Deniz Yücel serbest kaldığı için memnun oldum” demişti.