Erdoğan’ın katılacağı zirve öncesi Büyükelçi ‘sıkıldım’ diyerek Türkiye’ye döndü iddiası

Yayın tarihi: 8 Kasım 2022 Salı 4:30 pm - Güncelleme: 8 Kasım 2022 Salı 4:30 pm

Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi Prof. Dr. Aşkın Asan’ın görevde geçirdiği 8 ayın ardından, “Artık Cakarta büyükelçisi olarak görev yapmak istemiyorum” diyerek Ankara’ya döndüğü iddia edildi.

T24’ten Barçın Yinanç köşesinde verdiği bilgilere göre Asan, Ağustos ayındaki büyükelçiler konferansına geldikten sonra Endonezya’ya geri dönmedi. İddiaya göre Asan, Kasım’da yapılacak G20 zirvesi için yapılan hazırlıklardan ‘sıkılıp bunalmasını’ gerekçe gösterdi.

Yinanç yazısında, “Cumhurbaşkanının katılacağı G20 zirvesi 15 Kasım’da Bali adasında yapılacak. Dönem başkanı Endonezya Putin-Zelenski buluşması için çaba sarfettiyse de, iki liderin bir araya gelmesi düşük ihtimal. Yine de belli olmaz. Bu tür zirvelere ev sahipliği yapan ülkelerdeki büyükelçilere çok iş düşer” ifadelerini kullandı.

Yinanç’ın yazısı şöyle:

“Sorun şu ki; Türkiye’nin Cakarta Büyükelçisi görev yerini terk etmiş durumda.

Kendisi AK Parti kadrolarının beğenmeyip söylendiği kariyer diplomatlardan değil.

Milletvekilliği, bakan yardımcılığı yapmış olan Prof. Dr. Aşkın Asan, 20 Kasım 2021’de Jakarta büyükelçisi olarak atandı, 15 Aralık 2021’de de Endonezya’da görevine başladı.

Ancak 8 ay sonra havlu atarak, Ankara’ya döndüğü anlaşılıyor. Ağustos ayındaki büyükelçiler konferansına gelmiş, sonra da geri dönmemiş. Edindiğim bilgiye göre, “ben artık Cakarta büyükelçisi olarak görev yapmak istemiyorum,” demiş.

Türkiye enflasyonda dünya lideri! İşte G20 ülkelerinin enflasyon oranları

Ne güzel.

Kariyer büyükelçilerin böyle bir lüksü olmuyor. Pek çoğu görece daha iyi yerlerde görev yapmak isteseler de, atandıkları ülkelerde 4 yıllarını dolduruyorlar. Hatta mahrumiyet bölgelerinde kalıp da erkenden “ben artık dönmek istiyorum” diyenlere de kötü gözle bakılıyor.

Tabii siyasi atamaların ayrıcalıklı konumları var; ama bu ayrıcalığın kendilerine kafalarına göre görev sürelerini tayin etme hakkı vermemesi gerekir.

Önemli bir zirvenin hazırlıklarını yarıda bırakıp gitmek, bu ayrıcalığın suistimal edilmesi anlamına geliyor.

Edindiğim bilgiye göre, büyükelçi Asan zirvenin hazırlık aşamasından çok sıkılıp bunalmış. Yine de zirvenin hazırlıklarını bitirip Cumhurbaşkanı ve heyetinin ziyaretinin eksiksiz şekilde geçmesini sağlayıp dönebilirdi.

Şimdi apar topar oraya dışardan ekip yollanmış. En ufak bir hata da tabii onlara fatura edilecek. Zira, ev sahibi ülkenin protokol hatasını da kariyer büyükelçiye yükleyip, sürgüne gönderilmesine de tanık olduk.

Sonuç olarak; bildiğim kadarıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bir bölümünden hazetmese de, muhalefetin eleştirileri karşısında siyasi atama büyükelçileri yere göğe koyamıyordu.”