Erdoğan BM’ye CHP’yi kaçak göçmenler üzerinden şikayet etti

Yayın tarihi: 19 Eylül 2023 Salı 7:12 am - Güncelleme: 19 Eylül 2023 Salı 9:49 am

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu için bulunduğu ABD’de yaptığı açıklamada “Ülkemizde ana muhalefet partisi, seçimi kazanırsak mültecileri göndereceğiz diye tehdit etti. Biz ise tam aksi. Biz mültecilere olan ev sahipliğine aynen devam edeceğiz” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu’na katılmak üzere ABD’nin New York kentine gitti. Erdoğan kentte bulunan Türkevi’nde açıklamalarda bulundu.

ABD’ye hareketi öncesinde yaptığı açıklamadaki AB çıkışının ardından ilişkiler ile ilgili konuşan Erdoğan, İçinde bulunduğumuz kritik dönemde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin yeniden canlandırılması için bir fırsat penceresi açıldığını görüyoruz. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılım sürecinin canlandırılmasının önemini vurgulamaya devam ediyoruz. Şüphesiz tek başına bizim istememiz yeterli değildir. Bu gayretlerimizin hedefine ulaşmasında Avrupa Birliği’nin tavrı da belirleyici olacaktır” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı ABD ile işbirliğinden memnun olduklarını söyleyerek, “Sayın Biden’la yaptığımız görüşmelerde tıkanıklıkların önemli bir kısmını aştık. Pozitif günden çerçevesinde temaslarımızı arttırma kararı aldık. Her iki ülke içinde tehdit kaynağı olan terör konusunda iş birliğimizi güçlendireceğiz” diye konuştu.

“MÜLTECİLERE EV SAHİPLİĞİNE DEVAM EDECEĞİZ”

Sığınmacı konusu ile ilgili konuşan ve bu konu üzerinden CHP’yi BM’ye şikayet eden Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

“Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerden biriyiz. Suriyeli sığınmacıların güvenli, gönüllü dönüşlerini teşvik ediyoruz. Şimdilik 600 bine yaklaşan geri dönen sayısını şu an yapımı süren kalıcı konutların yapımının tamamlanmasıyla 1 milyon kişi daha eklenecektir. Ancak bu alanlarda ülkelerin münferit çabalarının yeterli olmadığını, uluslararası dayanışmanın artırılması gerektiğini görüyoruz.

Küresel güç rekabetinin uluslararası sisteme verdiği zarardan endişe duyuyoruz. Kurallara dayalı ve adil bir uluslararası düzeni savunuyoruz. Bu bağlamda güvenlik konseyi başta olmak üzere BM ve diğer uluslararası kuruluşların günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde reforma tabi tutulması gerektiği kanaatindeyiz.

Ülkemizde ana muhalefet partisi, seçimi kazanırsak mültecileri göndereceğiz diye tehdit etti. Biz ise tam aksi. Biz mültecilere olan ev sahipliğine aynen devam edeceğiz.

BM Genel Sekreteri de geçtiğimiz günlerde bu noktaya değinerek İkinci Dünya Savaşı sonrası inşa edilen çok taraflı kurumların bugünün dünyasını yansıtmadığını belirtti. Özellikle BM Güvenlik Konseyi’nde daha fazla temsilin olması gerektiğine dikkati çekti. Bu görüş bizim uzun zamandır dile getirdiğimiz “Dünya beşten büyüktür” tespitimizi teyit ediyor.

Son olarak dikkatinizi çekmek istediğim husus, İslam dünyası düşmanlığın, dine yönelik saldırıların geldiği vahim noktadır. Irkçılık, yabancı karşıtlığı ve bu temelde işlenen ancak kimi ülkelerde ifade özgürlüğü öne sürülerek müsamaha gösterilen nefret suçları, hepimiz için büyük bir tehdite dönüşmektedir. Daha fazla vakit kaybetmeden bu konuda harekete geçilmesi gerekiyor. Diğer türlü kışkırtmalar çoğaldıkça farklı inanç grupları arasında üzüntü verici olayların yaşanma ihtimali de artmaktadır.”

Erdoğan’dan Elon Musk’ın oğluna: Topla arası iyi mi, pişşt, X, X