Engin Altay’dan YSK’ya ‘parmak boyası’ tepkisi! “Hangi mantıkla izah edilebilir bilmiyorum”

Yayın tarihi: 10 Mart 2023 Cuma 3:54 pm - Güncelleme: 10 Mart 2023 Cuma 3:54 pm

CHP’li Engin Altay, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında YSK’nın reddettiği ‘parmak boyası’ uygulamasına dair, “İYİ Parti’nin YSK’ya yaptığı başvuruyu reddetmek hangi mantıkla izah edilebilir bilmiyorum. Milyonu aşkın insanın ikametini değiştirdiği bir ortamda parmak boyasının herkesin vicdanını rahatlatacak bir uygulama olduğunu söylemek isterim” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Engin Altay, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Seçimlerin 14 Mayıs’ta gerçekleşeceğinin açıklanması ve Resmi Gazete’de yayınlanması üzerine Altay, “14 Mayıs, 73 yıl sonra Türk demokrasisi için de yeni bir miladın başlangıcı olacak” dedi.

YSK’dan parmak boyasına onay çıkmadı

Yüksek Seçim Kurulu’nun seçim sürecinde ‘talimatla’ değil, hukuk normlarıyla çalışmasının milletin en büyük beklentisi olduğunu ifade eden Altay, YSK’nın reddettiği parmak boyası önerisi hakkında ise şu ifadeleri kullandı:

“Deprem bölgesi dikkate alındığında milyonlarca insanın ikameti değişmişken İYİ Parti’nin YSK’ya yaptığı başvuruyu reddetmek hangi mantıkla izah edilebilir bilmiyorum. Anlaşılır değil. Gerçi YSK’nın böyle anlaşılır olmayan, hukuk normlarıyla bağdaşmayan geçmişte sicilinde epey vukuatı da var. Mesela, 2017 Referandumu’nda mühürsüz oyları ‘Geçerlidir’ diye açıklama yapmak sicilinde var. Mesela, 2019 İstanbul Seçimleri’ni her şey çok açık ve netken ‘Hiçbir şey olmadıysa bile bir şey olmuştur’ mantığına riayet ederek aynı zarfın içerisindeki üç pusulayı geçerli sayıp birini geçersiz sayıp iptal etmek de YSK’nın ritüelinde var. Dolayısıyla YSK’nın İYİ Parti’nin başvurusunu reddetmesi beni şaşırtmadı”

Normal şartlarda parmak boyası uygulamasının gerek olmayabileceğini ifade eden Altay, “Milyonu aşkın insanın ikametini değiştirdiği bir ortamda parmak boyasının herkesin vicdanını rahatlatacak bir uygulama olduğunu da söylemek isterim” ifadelerini kullandı.

Altay ayrıca, Cumhuriyet Halk Partisi’nin tüm bileşenleri ve organlarıyla seçim güvenliği için hazır olduğunu da söyledi.