Doğum kontrol hapları ruh sağlığını bozuyor!

Yayın tarihi: 15 Haziran 2023 Perşembe 1:49 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2023 Perşembe 1:49 pm

Doğum kontrol hapı kullanmaya başlayanların ilk iki yıl içerisinde depresyon teşhisi alma riskinin yüzde 73 olduğu tespit edildi.

İsveç’te Uppsala Üniversitesi 250 bin kadın denek üzerinden doğum kontrol haplarının depresyonla olan ilişkisi araştırıldı.

Araştırmaya göre ergenlik çağında doğum kontrol hapı kullanmaya başlayanların yaklaşık yüzde 130’unun daha yüksek depresyon belirtisi gösterdiği ortaya çıktı. Yetişkinlerin doğum kontrol hapı kullanmalarında depresyon belirtisi gösterme oranı yüzde 92 oldu.

Doğum kontrol hapı kullanımının ilk iki yılında düzenli bir depresyon teşhisi alma riskinin ise yüzde 73 olduğu belirtildi.

GENÇLER ÜZERİNDE DAHA ETKİLİ

Hapların gençler üzerindeki güçlü etkisinin ergenliğin neden olduğu hormonal değişikliklere bağlı olabileceği ifade edildi. Bu yaş grubundaki kadınlar, zaten önemli bir hormonal değişime uğradıkları için sadece hormonal değişimlere değil, aynı zamanda diğer yaşam deneyimlerine de daha duyarlı olabiliyor.

Genç kullanıcıların hapı bıraktıktan sonra bile artan bir depresyon oranına sahip oldukları bulunurken, yetişkin kullanıcılarda benzer bir etki gözlenmedi.

Nejat İşler: Deprem beni depresyona soktu