Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Kıdem tazminatında maalesef çok ciddi problemler var

Yayın tarihi: 16 Eylül 2023 Cumartesi 9:51 am - Güncelleme: 16 Eylül 2023 Cumartesi 10:08 am

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz çalışanların merak ettiği kıdem tazminatı için “Maalesef çok ciddi problemler de var. Ödenmeme meseleleri var. Başka sıkıntılar var. Oluşturduğu bir belirsizlik var” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı canlı yayında işçilerin merak ettiği kıdem tazminat konusuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

KIDEM TAZMİNATI EMEKLİLİK SİSTEMİNE DAHİL EDİLECEK Mİ?

Yılmaz “Kıdem tazminatlarının emeklilik sistemine dahil edileceğine dair bir şey konuşuldu. Çok da soruluyor. Öyle bir şey var mı?” sorusuna ise “Burada hükümetlerimizin yaklaşımı şu. İşçi kesiminin temsilcileriyle, istişare içinde bu işi sonuçlandırmak. Yani tek yanlı bir çözüm dayatmak değil. Çözülmesi gereken bir mesele mi? Evet öyle. Ama bunu istişarelerle, işçi ve işveren dengesi içinde ve özellikle işçi kesiminin temsilcileri, sendikalarla istişare içinde bu konuya yaklaşmak. Kıdem tazminatında maalesef çok ciddi problemler de var. Ödenmeme meseleleri var. Başka sıkıntılar var. Oluşturduğu bir belirsizlik var. Özellikle iş dünyası firmaları üzerinde. Dolayısıyla bir dönem bir fon oluşturup bununla bu problemi çözme gibi bir yaklaşım vardı. Dolayısıyla bunlar önümüzdeki dönemde yine Türkiye’nin gündemde olan konuları olacak” karşılığını verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de ‘sabır’ istedi

OVP’Yİ ÖVDÜ

Orta Vadeli Program’a (OVP) ilişkin de konuşan Cevdet Yılmaz programın toplumun hemen tüm kesimleriyle istişare edilerek hazırlandığını iddia etti.

OVP döneminde “depremlerin yaralarını sarmayı, enflasyonu kademeli bir şekilde tek haneye düşürmeyi refahı toplumun bütün kesimlerine yaygınlaştırmayı hedeflediklerini” söyleyen Yılmaz bu amaçlara para, maliye politikaları ve yapısal reformlarla ulaşmayı öngördüklerini anlattı.

KIDEM TAZMİNATI SORUNU

AKP’nin ekonomiye ilişkin hedef ve politikalarının yer aldığı üç yıllık orta vadeli programda (OVP) yer alan, 2024 yılının son çeyreğinde hayata geçirilmesi planlanan tamamlayıcı emeklilik sistemi her ne kadar iktidara yakın gazeteler tarafından “Çifte emeklilik müjdesi” olarak duyurulsa da işin aslı başka. Evrensel’den Murat Uysal’ın haberine göre OVP’de doğrudan kıdem tazminatı ibaresi geçmese de “tamamlayıcı emeklilik sistemi” ile iktidar bir kez daha kıdem tazminatını ve kamusal emeklilik sistemini hedefe koymuş durumda. Bu, patronların ve AKP iktidarının kıdem tazminatını gasbetmek için ilk girişimi değil. Kıdem tazminatı ortaya çıktığı günden beri sürekli patronların hedefindeyken, AKP’nin iktidar olduğu yıllar ise kıdem tazminatının en fazla eridiği dönem oldu.

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Patronların bir kez daha gözünü diktiği kıdem tazminatı; patronun, işini kaybeden veya işten ayrılan işçiye işçinin çalışma süresi ve kazancı hesaba katılarak yaptığı toptan ödemedir. Hedefteki kıdem tazminatı çalışma hayatı içerisinde işçinin işten atılmasını zorlaştıran, işten atıldığı takdirde işçiye ekonomik güvence sağlayan bir hak. Bugün kıdem tazminatı, belirli bir süre çalıştıktan sonra (en az 1 sene) işine son verilen ya da emekli olan işçiye, çalıştığı süreye göre (her yıl için 30 günlük brüt ücreti) toplu bir şekilde ödenen para olarak tanımlanıyor.