Çin’den Tayvan’a “Barışçı birleşme” çağrısı: Güç kullanımını dışlamaya söz vermeyeceğiz

Yayın tarihi: 2 Haziran 2023 Cuma 10:35 am - Güncelleme: 2 Haziran 2023 Cuma 10:35 am

Çin Savunma Bakanı Li Şangfu, “Tayvan‘ı Çin’i çevrelemek için kullanmasına asla müsamaha etmeyecek, güç kullanımını dışlama konusunda kesinlikle söz vermeyeceğiz” dedi.

Çin Halk Cumhuriyet Savunma Bakanı Li Şangfu, Shangri-La Diyaloğu güvenlik forumuna katılmak için gittiği Singapur’un Savunma Bakanı Ng Eng Hen ile görüştü.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tan Kıfey’in aktardığına göre Li Şangfu, Çin’in kendi topraklarına bağlı Tayvan ile barışçı birleşmeden yana olduğunu, Tayvan’da hükümette olan Demokratik İlerici Parti (DPP) otoritelerinin bağımsızlık için diğer ülkelerden destek almasının kabul edilemeyeceğini ve gerekirse güç kullanmayı kesinlikle dışlamayacaklarını, ifade etti.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre Sözcü Tan, “Barışçı birleşme için elimizden gelen tüm çabayı samimiyetle göstereceğiz. Ancak DPP otoritelerinin Tayvan’ın bağımsızlığı için dış destek aramasına ve dış güçlerin Tayvan’ı Çin’i çevrelemek için kullanmasına asla müsamaha etmeyecek, güç kullanımını dışlama konusunda kesinlikle söz vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Çinli ve Singapurlu bakanların görüşmesinde ayrıca, iki ülke bakanları arasında üst düzey askeri yetkililer arasında iletişim için direkt telefon hattı kurulması için çalışma yürütülmesi konusunda mutabakat zaptı imzalandı.

Çin Tayvan’ı tatbikat ile kuşattı!