CHP’li Muharrem Erkek: HDP kapatılırsa vekilleri seçilmemiş kabul edilebilir

Yayın tarihi: 11 Mart 2023 Cumartesi 12:08 am - Güncelleme: 11 Mart 2023 Cumartesi 12:35 am

CHP’li Muharrem Erkek, YSK’nin milletvekilliği için kesin aday listelerini yayımlanmasının ardından HDP’nin kapatılması durumunda partiden seçilen kişilerin, mazbatalarının geçersiz olabileceğini söyledi. Erkek, “Düşünebiliyor musunuz? Ne kadar ucube bir sistemle yönetiliyoruz” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, TELE1’de Sedef Kabaş’ın sunduğu Gazeteciler Masası isimli programa konuk oldu. Muharrem Erkek, 14 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimleri hakkında konuştu. Erkek, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ancak TBMM’nin erken seçim kararı alması durumda aday olabileceğini belirtti. Erdoğan’ın adaylığının kabul edilmesi durumunda YSK’nin Anayasa’yı çiğneyeceğini dile getiren Erkek şunları dile getirdi:

“ANAYASAYI ÇİĞNEYEN BİR ADAYI MİLLET SANDIK CEZALANDIRIR”

“Bu millet sandıkta kendisini uğurlayacak. Erdoğan’ın 3. kez aday olmasının bir tek koşulu var TBMM’nin seçim kararı alması. Anayasa’nın 116’ınc maddesi çok açık. Hemen hatırlatalım, Anayasa’nın 101’inci maddesinin 2. fıkrası, “Bir kimse en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilir”. Bu ne zaman geldi, 2007’de geldi. 2007’den beri hiç değişmedi. Evet başlığı değişti ama bu fıkra değişmedi. 2 kez seçildin tekrar seçilmek istiyorsun. Nasıl aday olabilir? YSK sorumlu. Adaylık başvuruları yapıldığında, zaten resen YSK adaylık başvurularını incelemekle hükümlü. Erdoğan, Anayasa’yı çiğneyerek aday olabilir. Ama anayasayı çiğneyen bir adayı millet sandıkta çok ağır bir şekilde cezalandırır

YSK, Anayasa’yı çiğneyerek aday yapabilir mi yapabilir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti, Anayasal hukuk devleti, olmaktan çıktı bu ucube sistemde ”

 

“HDP’NİN VEKİLLEERİ SEÇİLMEMİŞ KABULEDİLEBİLİR”

Erkek, HDP’nin kapatılma davası ile birlikte partinin YSK’ye bildireceği adayların durumu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kapatılma davası 11 Nisan’da görülecek. Ama 11 Nisan’a kadar çok büyük olasılıkla YSK’ye aday listeleri verilmiş olacak. Şimdi, vekil aday listelerini YSK inceleyecek. Kesin aday listelerini ilan edecek. Kesin aday listelerinin ardından kapatma kararı verilirse ne olacak? O seçilen insanlara belki mazbata verilmeyecek. Çünkü bu konuda düzenleme yok.

Partinin tüm listeleri seçilmemiş kabul edilecek. Düşünebiliyor musunuz ne kadar ucube sistemle yönetiliyoruz.”