CHP’de ‘Çiğli Krizi’! Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü delegelikten istifa etti

Yayın tarihi: 29 Ağustos 2023 Salı 8:25 pm - Güncelleme: 29 Ağustos 2023 Salı 8:25 pm

İzmir Çiğli’de CHP‘lilerin ilçe kongresi için üzerinde anlaştığı ortak listenin son anda değiştirildiği öne sürüldü. CHP’li Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, il delegeliğinden istifa etti.

28 Mayıs seçimlerinin ardından CHP’de başlayan kurultay süreci, ilçe kongreleriyle devam ediyor. Kongrelerde zaman zaman listeler ve başkan adayları yarışırken, zaman zaman da ortaklaşmalarla tek liste ortaya çıkıyor.

Diken’in haberine göre Çiğli ilçesinde üç adaylı kongre süreci yaklaşırken, taraflar kongre öncesi bir araya gelerek bir isim ve liste üzerinde uzlaşı sağladı. Kongrenin yapıldığı 27 Ağustos Pazar günü öncesi, taraflar yaklaşan yerel seçimler nedeniyle kutuplaşma olmasını önlemek için bir toplantı yaptı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer ve il başkanı Şenol Aslanoğlu garantörlüğünde Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve taraflarla görüşmeler devam etti. Toplantıda üç farklı aday ve listenin kongrede yarışması halinde olumsuzluklar yaşanacağı ve bunun yerel seçimlere etki edeceği fikri paylaşıldı. Bunun üzerine tarafların ortak bir aday ve liste üzerinde uzlaşması sağlandı.

CHP İstanbul İl Başkanlığı için adı geçen Gürsel Tekin delege seçilemedi

FARKLI LİSTE SUNULDU

Kongrenin yapıldığı pazar günüyse divana üzerinde uzlaşılan listeden farklı bir yönetim kurulu sunuldu. Listenin okunmasıyla kongrenin yapıldığı salonda gerilim yaşandı. Delegelerden yarısından fazlası durumu protesto ederek salondan ayrılırken (435 delegenin 197’si oy kullandı), bir delegeyse “Böyle seçim olmaz” diyerek oy sandığını fırlattı.

Delegelerden bazılarının oy kullanma kabinini tekmelemesi üzerine çevik kuvvet polisleri salona davet edildi ve oylama polis nezaretinde yapıldı. Öte yandan partililer, oylamanın usulsüz yapıldığı gerekçesiyle seçimin iptali yönünde dilekçe hazırlayarak teslim etti.

ÇİĞLİ BELEDİYE BAŞKANI GÜMRÜKÇÜ DELEGELİKTEN İSTİFA ETTİ

Duruma tepki gösteren Gümrükçü ise uzlaşılan listenin yerine başka bir liste sunulması nedeniyle il delegeliğinden istifa kararı aldı. Gümrükçü, istifa dilekçesini YSK’ya teslim ederken, Kılıçdaroğlu’ndan da randevu talep etti. Gümrükçü ile Kılıçdaroğlu’nun bu hafta görüşme yapması bekleniyor.

GÜMRÜKÇÜ’DEN SOYER’E TELEFON

Olaylı Çiğli Kongresi sonrası Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i arayıp tepki gösterdiği öğrenildi. Gümrükçü’nün Soyer’e “Ortak liste konusunda ben sizin sözünüze güvendim. Ama kongrede yapılanlar ortada. Bu olmadı” dediği öğrenildi. Gümrükçü’nün ayrıca büyükşehir ve belediye başkanları WhatsApp grubundan çıktığı da öğrenildi.