CHP heyeti maden faciasının yaşandığı bölgeden aktardı! “Kanada ve İngiltere’den konunun uzmanlarını bölgeye davet ediyorum”

Yayın tarihi: 28 Şubat 2024 Çarşamba 1:19 pm - Güncelleme: 28 Şubat 2024 Çarşamba 2:31 pm

Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat Salı günü saat 14.28’te Anagold isimli şirkete ait Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen facia 16. gününe girdi. Arama kurtarma çalışmaları devam ederken ilk gün toprak altında kalan dokuz işçi halen kurtarılmayı bekliyor. CHP heyeti maden faciasının yaşandığı İliç’ten son durumu TELE1 ekranlarında aktardı.

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde yaşanan facia 16. gününe girdi. Toprak altında kalan dokuz işçi halen kurtarılmayı bekliyor. CHP heyeti maden faciasının yaşandığı bölgeden son durumu aktardı.

CHP’li Sarıgül, “Önümüzdeki günlerde özellikle Kanada’dan özellikle İngiltere’den konunun uzmanlarını bölgeye davet ediyorum. Özellikle İngiltere’de doğayla ilgili, çevreyle ilgili, madencilikle ilgili neden buna benzer kazalar olmuyor da Türkiye’de bu kazalar oluyor? Gelen uzmanlar detaylı bir şekilde inceleyecekler. Kanada’dan bu konuda en etkili insanlar gelecek ve biz bir tek canımızın dahi siyanürden dolayı, doğadan dolayı zarar görmesini asla istemiyoruz” dedi.

SARIGÜL: ASLA UNUTMAYACAĞIZ, ASLA DA UNUTTURMAYACAĞIZ

Facianın 16. gününde olunduğunu hatırlatan CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, şu ifadeleri kullandı:

“9 tane canımız siyanürlü toprak altında, bu da bizi alabildiğine üzmekte. CHP Genel Merkezi olarak en üst düzeyde heyetle konuyu adım adım takip ediyoruz. TBMM araştırma komisyonu kurulması için bir önerge verdik, bu da parlamentoda kabul edildi. Önümüzdeki günlerde TBMM araştırma komisyonu da burada olacak. Konuyu bütün detaylarıyla inceleyeceğiz. Asla unutmayacağız, asla da unutturmayacağız.”

PALA: CİDDİ BİR EKOLOJİK TAHRİBAT SÖZ KONUSU

“Buradaki yıkım yalnızca 9 emekçinin aranmasıyla sınırlı değil” ifadelerini kullanan CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, şunları kaydetti:

“2 haftayı aşkın bir zamandır 9 emekçi henüz kendisinden haber alınamadan toprağın altında onlara ulaşılmasını bekliyor. Çok üzgünüz. Ancak buradaki yıkım yalnızca 9 emekçinin aranmasıyla sınırlı değil. Ayrıca ciddi bir ekolojik tahribat söz konusu. Bunu bir eko-kırım diye adlandırmak yanlış olmayacak. Dolayısıyla bu örnekten yola çıkarak Türkiye’deki 19 altın madeni ve diğer madencilik işletmelerinin bir an önce mutlaka gözden geçirilmesi, hem çalışan sağlığı ve güvenliği hem halkın sağlığı hem de çevre sağlığı ve ekoloji açısından gerekli önlemlerin alınması için önerilerimizi sunmak adına burada gözlem yapmaya geldik. Ağırlıklı olarak bu sürecin madencilik faaliyetlerin sağlık etkilerine ilişkin burada gözlemde bulunacağız ve daha sonra raporumuzu kamuoyuna açıklayacağız.”

KANKO: BU FELAKETİN ÇEVREYE ÇOK BÜYÜK ETKİSİ OLACAK

“Yol boyunca geldiğimiz yolda gördük ki birçok yerleşim yeri var” diyen CHP Kocaeli Milletvekili Muhip Kanko, sözlerinin devamında şunları söyledi:

“Ve birçok yerleşim yerleri ile birlikte burada su kaynakları var. Dolayısıyla 16 gündür bütün uyarılara, bütün araştırmalara rağmen hala 9 canımıza ulaşılmış değil. Bu felaketin çevreye çok büyük etkisi olacak. Çünkü, çevrede çok ciddi yerleşim yerleri var. Hükümetin bir an önce bu konuya el atması, Türkiye’deki özellikle tüm maden araştırmalarında mutlaka ÇED raporlarına uyularak, ÇED raporları dikkate alınarak araştırmaların yapılması, dünyaya uygun dünya ile entegre edilmiş bir arama pozisyonuna geçmesi lazım.”

 

Kaynak: TELE1