Borsada yine devre kesildi!

Yayın tarihi: 19 Eylül 2022 Pazartesi 5:32 pm - Güncelleme: 19 Eylül 2022 Pazartesi 5:43 pm

Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP), Borsa İstanbul’un Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi’nin devreye girmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Bankacılık sektöründe hisse senetleri fiyatlarında 30 işlem gününde yaşanan yüzde 135’lik yükseliş ve yükselişin kaldıraçlı pozisyonlarla beslenmeye devam etti. Bu durum, borsa takas ve teminat sistemini riske etmesi endişeleri artırdı.

Kârlılık olarak en kötü performansı gösteren kamu bankaları hisse fiyatlarının tuhaf bir şekilde, günlerce süren tavan fiyat serileriyle yükselirken son birkaç gündür taban fiyata çakıldı. Böylece birçok yatırımcının ve piyasa katılımcısının büyük zarara uğratılması, takas sistemi riski tehlikeli boyuta geldi.

İddialar devam ederken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, konuya ilişkin “Borsada dolandırılan küçük yatırımcının uğradığı zararın telafisi meselesini açayım. Muteber borsa sermayedarlarını hariç tutarak, beni asıl ilgilendiren meseleye geliyorum. Borsada küçük yatırımcı sadece SPK’nın yolsuzluk mekanizmasıyla soyulmadı.” dedi.

KAP tarafından bugün yapılan açıklamada , saat 17.07 itibarıyla endekse bağlı devre kesicinin tetiklendiği ve Pay Piyasası’ndaki tüm işlem sıralarında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’ndaki (VİOP) pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası (BAP) Pay Senedi Repo Pazarı’nda işlemlerin geçici olarak durdurulduğu belirtildi.

İşlemlerin Pay Piyasası’nda saat 18.01’de kapanış seansı ile VİOP Pay ve Pay Endekslerine dayalı sözleşmelerde sürekli işlem yöntemiyle saat 18.08’de yeniden başlatılacağı aktarılan açıklanmada, BAP Pay Repo Pazarı’nda işlemlerin bugün yeniden başlatılmayacağı bildirildi.

DEVRE KESİCİ NEDİR?

Borsa İstanbul’un uygulaması ile gündeme gelen borsada devre kesici uygulaması, işlem yapan yatırımcıların belirlenen sınırları aşan fiyat dalgalanmalarından negatif etkilenmemesi adına uygulanan bir sistemdir. Borsada devre kesici uygulaması ile yatırımcılar ani fiyat dalgalanmalarının negatif etkilerinden korunmuş olur.

Borsada devre kesici uygulaması manuel müdahale gerektirmez, otomatik olarak devreye girer ve fiyat değişiminin eşik değeri aşması durumunda işlemleri geçici süreliğine durdurur.

Kılıçdaroğlu’ndan borsada dönen manipülasyona yanıt: Küçük yatırımcının çaldığınız parasını size ödeteceğim

Borsadaki manipülasyonun perde arkası