AYM’den engellilerin toplu taşıma kullanımı hakkında karar

Yayın tarihi: 19 Eylül 2023 Salı 10:03 am - Güncelleme: 19 Eylül 2023 Salı 10:03 am

Anayasa Mahkemesi, toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için verilen sürenin uzatılması kararını iptal etti.

Anayasa Mahkemesi(AYM), toplu taşıma araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi için verilen süreyi dört yıldan sekiz yıla çıkaran 7417 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 47. maddesiyle 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanun’un geçici 3. maddesinin altıncı fıkrasının üçüncü cümlesini iptal etti.

AYM, karara gerekçe olarak engellilerin gereksinimlerinin yerine getirme süresinin sosyal devlet ilkesinin getirdiği yükümlülüklere aykırı olduğunu gösterdi.

AYM’nin kararında şu ifadeler yer aldı:

“Buna göre Kanun’un yayımlandığı tarih de dikkate alındığında geçen süre içinde her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarının engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesi amacıyla gerekli iş ve işlemlerin yapılması için öngörülen sürenin dört yıl daha uzatılmasının maddi ve manevi varlığın korunması ve geliştirmesi hakkı bağlamında devlete yüklenen engellilerin korunmalarını ve toplum hayatına intibaklarını sağlayıcı tedbirleri alma şeklindeki pozitif yükümlülüğe aykırı olduğu sonucuna varılmıştır.”

Anayasa Mahkemesi’nden dikkat çeken Suriyeli sığınmacı kararı