Almanya’da esrar kullanımı yasallaştı

Yayın tarihi: 23 Şubat 2024 Cuma 3:17 pm - Güncelleme: 23 Şubat 2024 Cuma 6:44 pm

Almanya parlamentosu esrar ekiminde özel tüketim için en fazla üç bitki yetiştirmek ve 25 grama kadar esrar sahibi olmak yasal hale getirdi. Kabul edilen yasa kapsamında, yetişkinler 25 gram esrarı üzerinde taşıyabilecek.

Almanya’da esrarın sınırlı yasallaşmasına ilişkin, hükümeti oluşturan Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve Hür Demokrat Parti’nin (FDP) hazırladığı yasa tasarısı, Federal Meclis’ten (Bundestag) geçti. Federal Meclis’te yapılan oylamada, “Esrarın kontrollü kullanımı” ismini taşıyan yasa tasarısı 226’ya karşı 407 oyla kabul edildi, 4 milletvekili çekimser kaldı.

Kabul edilen yasa kapsamında, yetişkinler 25 gram esrarı üzerinde taşıyabilecek. Esrar, resmi yasaklı maddeler listesinden çıkarılacak.

KISITLAMALAR DEVAM EDECEK

Ayrıca ticari olmayan esrar üretimine, tamamı yetişkin olmak zorunda olan ve 500’den fazla üyesi olmayan esrar kulüplerinin üyeleri için izin verilecek. Yalnızca kulüp üyelerinin ürünleri tüketmesine izin verilecek. Esrar küçükler için yasa dışı kalacak ve genç yetişkinler için de oldukça kısıtlanacak. Okulların ve oyun alanlarının yakınında tüketmek ise yasa dışı olacak.

AMAÇ TİCARET MİKTARINI AZALTMAK

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, yeni yasanın amacının uyuşturucuyla bağlantılı suçları çökertmek, ticaret miktarını azaltmak ve kullanıcı sayısını azaltmak olduğunu söyledi. Lauterbach, “Bu kısıtlama gerekli çünkü esrar özellikle büyüyen beyne zarar veriyor. Kimse bu yasayı yanlış anlamamalı: Esrar tüketimi yasallaştırılıyor, ancak bu tehlikeli olmadığı anlamına gelmiyor” dedi.

MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ

Muhalefetteki muhafazakarlar ise yeni kurallara yetkililerin uygulayamayacağı kadar karmaşık olduğunu ve daha fazla tüketime yol açabileceğini belirterek karşı çıkıyorlar. Hıristiyan Demokrat milletvekili Tino Sorge, “Koalisyon, çocukları ve gençleri korumak yerine uyuşturucu satıcısı gibi davranıyor” dedi. Bazı uzmanlar, kendi esrarını yetiştirmek veya bir esrar kulübüne katılmak istemeyenlerin yine de uyuşturucuyu satın almayı tercih edebileceğinden, yeni düzenlemelerin ticari faaliyetleri artıracağından şüphe ediyor.

Yeni düzenleme ile beraber Almanya, uyuşturucunun eğlence amaçlı kullanımını yasallaştıran dokuzuncu ülke olacak. Pek çok ülkede ağrı kesici olarak tıbbi kullanımına izin veriliyor.

KABUL EDİLEN TASARIDA NELER VAR?

1 Nisan’da yürürlüğe girmesi beklenen yasaya göre esrar uyuşturucu maddeler listesinden çıkarılacak ve belirli koşullar altında özel tüketim için sınırlı şekilde yasallaşacak.

Böylelikle 18 yaşından büyük yetişkinlere 25 grama kadar esrarı yanında, 50 grama kadar da evde bulundurulmasına, ayrıca kişisel tüketim için 3 bitki yetiştirmesine izin verilecek. Esrar ve bitkiler hırsızlığa karşı ve çocukları korumak için kilitlenebilir dolap veya odalarda muhafaza edilecek.

Yasada, en fazla 500 üyeye sahip olacak “kenevir yetiştirme kulüpleri” adı verilen dernekler kenevir yetiştirebilecek ve Almanya’da oturma izini olan dernek üyelerine kişisel tüketim için esrar tedarik edebilecek. Bu dernekler ticari olmayacak şekilde örgütlenecek. Bir dernek bir üyeye ayda en fazla 50 gram esrar verebilecek. Bir kişi sadece bir derneğe üye olabilecek. Esrarı dernekten almak isteyenler bunu üye kartı ve üzerinde kişinin fotoğrafının bulunduğu bir kimlikle alabilecek. Dernekler esrarı satamayacak ve kendilerini üyelik aidatıyla finanse edecek.

Okul, kreş, gençlik evleri ve çocuk oyun parkları ile herkesin kullanımına açık olan spor tesislerinin 100 metre çevresinde esrar kullanımına izin verilmeyecek. Araç trafiğine kapalı olan yaya bölgelerde de saat 20.00’ye kadar esrar tüketilmeyecek.

Özellikle çocukların ve gençlerin korunması amacıyla esrar tüketimi ve yetiştirilmesi konusunda reklam yapılması yasak olacak. Ayrıca esrarın etkisi ve risklerine ilişkin bilgilendirme kampanyası başlatılacak ve 4 yıl sonra yasanın etkileri uzmanlarca değerlendirilecek.

Federal Eyaletler Temsilciler Meclisi’nde de görüşülecek yasa tasarısı 1 Nisan’da yürürlüğe girmesi planlanıyor. Esrarın yetiştirilmesine ilişkin düzenlemeler 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olacak.​​​​​​​ (AA)

 

Almanya’da Viagra etken maddeli Türk balına el konuldu

Kaynak: TELE1