Yandaş Vakıf TÜRKEN’in ‘Manhattan Gökdeleni’nden son görüntü

Yayın tarihi: 8 Aralık 2022 Perşembe 9:09 am - Güncelleme: 8 Aralık 2022 Perşembe 9:10 am

Yılmaz Polat

Ensar ve Türgev Vakıf’larının ABD uzantısı ‘TURKEN-USA’nın (Turken Foundation Inc) dünyanın en pahalı arazi ve binalarının bulunduğu ‘New York-Manhattan’ bölgesinde ‘öğrenci yurdu’ adıyla milyonlarca dolara yaptırdığı 21 katlı gökdelen inşaatı devam ediyor.

 

2018 yılında temeli atılan inşaatın son durumunu görüntüledik. İnşaatta yoğun bir çalışma olduğu görülüyor. Binanın ‘VIP’ konuklar için ayrılan ‘Rezidans katları ve dış yüzünu tamamlamak için asansörlerin biri inip öteki çıkıyor.

10 Ekim’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun inşaatın önünden Erdoğan’a yaptığı görüntülü seslenişten sonra inşaatın hızlandığı görülüyor.

Birleşmiş Milletler’e birkaç sokak ötede bulunan inşaatın önce 40 milyon dolara mal olacağı ve 2 yılda tamamlanacağı söylenmişti. Ancak bugüne kadar tamamlanamadığı gibi 7 yıldızlı bir otel ayarında yapılan binanın maliyetinin 100 milyon doların çok üzerinde olacağı anlaşılıyor

Kuruluşunda bir anda 10 milyonlarca dolar aktarılan ‘TÜRKEN-USA’ Vakfı bir emlak şirketi gibi ünlü boksör Muhammed Ali’nin Michigan’daki çifliğini de satın almıştı.(Şu anda çiflik hanği amaçla kullanılıyor bilinmiyor)

‘TURKEN-House’ (Türken-Evi) olarak da adlandırılan lüks gökdelenin giriş ve birinci katları ticari amaçlarla kullanılacak, mağazalar , restoranlar olacak.
Tek ve çift kişilik 82 odanın yanısıra VIP konuklar için rezidanslar da olacağı bildirilen dairelerde tam donanımlı mutfak, ücretsiz yüksek hızlı internet ve kablolu televizyon olacak.

 

Yurdun açılışını yapacak olan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, inşaatın biran önce tamamlanmasını istiyor.

‘TÜRKEN-USA’ Vakfı, TÜRGEV adına Bilal Erdoğan, ENSAR Vakfı adına da İsmail Cenk Dilberoğlu tarafından ABD’de 2014 yılında Delaware Eyaleti’nde kuruldu. Vakıf daha sonra New York ve Pensilvanya’da temsilcilik açtı.

 

Behram Turan’ın başkanlığını yaptığı TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim Kurulu’nda eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak, Erdoğan’ın dayı oğlu Halil Mutlu ile Haluk Gani, Ahmet Bayraktutar gibi isimler bulunuyor.

 

Gökdelenin kaç milyon dolara mal olacağı henüz bilinmiyor. Vakıf yöneticilerinden bugüne kadar ne ABD’de ne de Türkiye’de bir açıklama yapılmadı.

ABD resmi kayıtlarında vakıf gelirleri sadece ‘hibe, bağış ve katkı’ adı altında gösteriliyor, ancak ayrıntı yer almıyor.

 

Adalet Bakanlığı son kayıtlarına göre, TÜRKEN-USA Vakfı’nın harcamaları ‘90 milyon dolara’ ulaştı.

Resmi belgelerden ‘2014 yılından 30 Haziran 2022’ye kadar Türken Vakfı’nın ABD ‘Vergi Dairesine (IRS)’toplam ‘89 milyon 371 bin 464 dolar’ harcama yaptığını beyan ettiği anlaşılıyor. 2021 ve 2022 yıllarına ait ayrıntılı vergi beyanları henüz yayınlanmadı.

Sadece ‘2019-2020’ yılında inşaata ‘10 milyon 90 bin 841 dolar’ harcanmış, ödenen emlak vergisi ise ‘6 bin 497 dolar.’

‘1 Temmuz 2020 -30 Haziran 2021’ arasında yapılan inşaat harcaması ise, ‘14 milyon 246 bin 454 dolar.’ Emlak vergisi içinde ‘146 bin 17 dolar’ ödenmiş.
‘1 Temmuz 2021-30 Haziran 2022’ yılları arasında yapılan inşaat harcaması da IRS’nin resmi kayıtlarında ‘9 milyon 873 bin 351 dolar’ olarak yer alıyor.
TÜRKEN Vakfı’nın bünyesinde yer alan ENSAR ve TÜRGEV Vakıfları yıllar sonra ayrı ayrı ABD Adalet Bakanlığı’na resmi kayıt yaptırmak zorunda kaldı.

https://tele1.com.tr/turkeni-yazan-yilmaz-polat-anlatti-abd-adalet-bakanligina-ensar-ve-turgev-basvurusu-yapildi-628188/

https://tele1.com.tr/turken-usa-vakfinin-harcamalari-90-milyon-dolara-ulasti-738998/