İçki satışı muamması! Marketlerde serbest, tekel bayii satıyor polis örtüyor

Yayın tarihi: 30 Nisan 2021 Cuma 12:08 pm - Güncelleme: 30 Nisan 2021 Cuma 5:51 pm

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş sabah saatlerinde içki satışının tam kapanma sürecinde devam edeceğini duyurdu ancak Tokat Niksar’dan gelen bir görüntüde polisin içki reyonunu çarşaflarla kapattırdığı görüldü. Söz konusu haberlerin ardından İçişleri Bakanlığı, bakanlık dışındaki açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini söylerken bir açıklama daha yapan Aybaş, tekel bayilerin kapattırıldığını duyurdu. İçki satışının devam ettiği zincir marketlere de herhangi bir tebligat yapılmamasına rağmen bazı yerlerde zabıta ekiplerinin tutanak tutup, satışı engellediği öğrenildi. İstanbul’da bulunan bir tekel büfesinin içki reyonunun da yasak gerekçesiyle kapattırıldığı görüldü; TELE1’e konuşan esnaf, isyan ederek “Bu insanların özgürlüğünün kısıtlanması demektir.” dedi.

TESK’ten ‘alkol yasağı’ kararı

Koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında dün akşam başlayan tam kapanma sürecinde içki satışı yapılıp yapılmayacağına ilişkin tartışmalar devam ederken sabah saatlerinde Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş’tan dikkat çeken bir paylaşım geldi. Aybaş, kişisel Twitter hesabından “Alkol satışı yasağı kalkmıştır, herkese hayırlı olsun” paylaşımında bulundu.

Soylu’dan alkol yasağı açıklaması: Soru işareti söz konusu değil

Soylu’dan alkol yasağına ilişkin açıklama: Çocuklar okullarından, insanlar işinden vazgeçiyor

“ALKOL SATIŞI SERBEST”

Zeynel Lüle’nin sunduğu Gerçeğin İzinde programına konuk olan Özgür Aybaş, “Artık bütün zincir marketlerde alkol satışı serbest” dedi. Aybaş, “Yasak döneminde tekel bayilerine kağıt gönderiliyordu, Dünkü gelen kağıtta da Cumhurbaşkanının yapmış olduğu basın açıklamasına istinaden bir yasak olduğu ifade ediliyordu. Biz de hiçbir şekilde imza atmayın, bu sizin anayasal hakkınızdır diye bildirdik. Şimdi herkes kaygı yaşıyor tabi ki imza atan da oldu.” şeklinde konuştu.

İÇKİ REYONUNA ÇARŞAFLI ENGEL

Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan bir bayiye giden polis içki reyonunun üzerini çarşaflarla kapattırdı. Esnaf “Biz bu ülkeye vergi vermiyor muyuz?” diyerek isyan etti. Begümhan Aydoğan’ın sunduğu Gün Ortası programına bağlanan esnaf Hacı Doğan, kendisine hiçbir tebligat gönderilmediği halde alkol reyonunun kapatıldığını anlattı.  Doğan, “Bıçak kemiğe dayandı. Artık bizi asacaklarsa assınlar, öldüreceklerse öldürsünler. Yaşamaktan nefret ediyoruz, her yere borcum var” diye isyan etti.

BİR ÇARŞAFLI ENGEL DE İSTANBUL’DAN

İstanbul Beşiktaş’ta bulunan bir tekel bayinin içki reyonunun da polis ekipleri tarafından ‘içki satışı’ yasak olduğu gerekçesiyle çarşafla kapattırıldığı görüldü. TELE1 Muhabiri Engin Açar’a konuşan esnaf,  “Yasak olduğundan dolayı polis bize gelip, reyonun gözükmemesini istedi. Biz de kendimizce böyle bir önlem aldık. Bu insanların özgürlüğünün kısıtlanması demek. Yani şimdi bize diyor ki ‘Alkol satmayacaksın.’. Ya kardeşim zaten alkol satılmayacaksa bu dükkan nasıl dönecek? Sen zaten en çok vergiyi alkol ve sigaradan alıyorsun. Bu dükkanın kirası var, çalışanın maaşıydı, stopajıydı, kirasıydı, bir sürü masraf. Çıkıp ‘Kapattık’ diyor ama ağzından ‘yardımla’ ilgili hiçbir söz duymadık. Ne olacak bilmiyorum, aklım mantığım almıyor. Bir de kalkıp üstüne diyorsun karmakarışık şeyler” dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

İçki satışına ilişkin tartışmalar devam ederken İçişleri Bakanlığı’ndan da “Bizim dışımızda yapılan açıklamalara itibar edilmemeli” açıklaması geldi.

SÜLEYMAN SOYLU’DAN DİKKAT ÇEKEN RETWEET

Süleyman Soylu, Kütahya Valiliği’nin “Marketlerde alkol satışı kısıtlaması 81 ilde devam etmektedir.” ifadelerinin yer aldığı açıklamasını retweetledi.

AYBAŞ: TEKEL BAYİLER KAPATTIRILIYOR

Sosyal medya hesabından bir paylaşım daha yapan Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, tekel bayilerin kapattırıldığını duyurdu. Aybaş, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Şu an da tekel bayilerini kapatmaya zorluyorlar hatta kapattırıyorlar zincir marketlerde alkol satışı serbest küçük esnaf tekel bayilerine baskı var. TESK Başkanı Bendevi Palandöken dün açıklama yaptı satış yapacağız diye binlerce esnafın başkanı o konuşmaya istinaden yasak yoktur”

MARKETLERDE İÇKİ SATIŞI DEVAM EDİYOR

İçişleri Bakanlığı’ndan içki satışına ilişkin net bir açıklama yapılmazken zincir marketlerin satışa devam ettiği ve herhangi bir kısıtlama uygulamadığı öğrenildi.

TEBLİGAT YOK, CEZA VAR

Zincir marketlerde içki satışı herhangi bir tebligat olmaması nedeniyle devam ederken keyfi uygulamaların da başladığı öğrenildi. Cumhuriyet’te yer alan habere göre Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde bulunan bir zincir markete gelen polis ekipleri, içki satışı yapıldığı tespitiyle tutanak tuttu. O anlara ait görüntülerde mağaza müdürünün kararla ilgili kendilerine bir tebligat gönderilmediğini söylemesi üzerine polisin, “Yazılı tebligat yok ama haberlerde gerekli kurumlar durumu bildirdiler. Tebligat niteliği taşıyor. İtirazınız varsa sulh ceza mahkemesinde ceza tebligatı geldikten sonra başvurunuzu yapabilirsiniz” yanıtını verdiği görüldü.

Öte yandan Van’da bulunan bir zincir markete gelen zabıta ekiplerinin tutanak tuttuğu ve içki reyonunu kapattırarak satışın yasak olduğunu bildiren yazı astırdığı öğrenildi.