Türken-USA’nın astronomik inşaat harcamaları ve emlak vergisi

Yayın tarihi: 23 Ocak 2023 Pazartesi 9:21 am - Güncelleme: 23 Ocak 2023 Pazartesi 9:23 am

Yılmaz Polat

Ensar ve Türgev Vakfı’ndan ABD’de türetilen TÜRKEN- USA inşaat şirketi gibi çalışıyor, gayrimenkul işleri devam ediyor.

TÜRKEN-USA’nın inşaat harcamalarının toplam ’76 milyon 600 bin’ dolar olduğu bildirildi.

Türken-ABD Vakfı sadece geçen yıl inşaat işlerine ‘9 milyon 873 bin 351’ dolar harcadı.

ABD Vergi Dairesi (IRS)nin resmi belgelerine göre, ‘2019-2020’ yılında inşaata‘10 milyon 90 bin 841 dolar’ harcanmış. ‘1 Temmuz 2020 -30 Haziran 2021’ arasında yapılan inşaat harcaması ise, ‘14 milyon 246 bin 454 dolar.’

Delaware Eyaleti’nde kurulan New York ve Pensilvanya’da şubeleri olan dünyanın en pahalı yerleşim yerlerinden biri olan New York Manhattan’da inşaatı devam eden milyonlarca dolarlık gökdelen yaptıran vakıf, ayrıca sadece geçen yıl ‘146 bin dolar’ emlak vergisi ödedi.

ABD Vergi Dairesi (IRS- 990 nolu) resmi kayıtlarına göre, vakıf vergiden muaf eğitim kuruluşu (501 (C) statüsünde görünüyor. ‘ABD’de Müslüman öğrencilere, eğitim deneyimlerini geliştirmek için barınma yardımı, burslar ve kültürel programlar sağlıyor’ deniyor.

Ünlü boksör Muhammed Ali’nin Michigan’daki çiftliğini de satın alan Türken-USA’nın resmi belgelerde yıllara göre inşaat harcamaları ve emlak vergileri şöyle:

AKP-ABD temsilcisi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dayıoğlu Halil Mutlu’dan sonra Türken’in başkanlığını Rize doğumlu Behram Turan yürütüyor. Resmi belgede ‘Turan Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı olarak, yönetim kurulu ve diğer yetkililerle yakın işbirliği içinde çalışarak organizasyonun faaliyetlerini denetler ve koordine eder’ deniyor.

Vakfın finans işlerine Rize doğumlu Memiş Yetim bakıyor. Yetim, Turken Vakfı’nın muhasebecisi olarak, kuruluşun bütçesini ve mali operasyonlarını denetliyor._

Yetim, New York’ta ‘Morning Star Limousine’ adlı şirketin sahibi.
Vergi belgesinde, ‘Yetim’in gönüllü olarak çalıştığı,Vakıf adına
yaptığı seyahatlerde zaman zaman yol masraflarının Vakıf tarafından
karşılandığı’ bilgisi yer alıyor.

TÜRKEN Vakfı’nın bünyesinde yer alan ENSAR ve TÜRGEV Vakıfları yıllar sonra ayrı ayrı ABD Adalet Bakanlığı’na resmi kayıt yaptırmak zorunda kaldı.
Ensar ve Türgev Vakıfları bundan böyle ABD’deki faaliyetleri, geliri ve harcamaları konusunda Adalet Bakanlığı’na her 6 ayda bir bildirimde bulunmak zorunda. Adalet Bakanlığı iki vakfın siyasi etkinlikleri ve faaliyetlerini ayrıntılı biçimde istiyor.Önümüzdeki günlerde yeni belgelerin yayınlanması bekleniyor.