Rus basınında dikkat çeken iddia! Moskova’daki kanlı saldırıyı düzenleyen teröristler emri Türkiye’deyken aldı

Yayın tarihi: 27 Mart 2024 Çarşamba 3:02 pm - Güncelleme: 27 Mart 2024 Çarşamba 4:20 pm

Rus basın kuruluşu İzvestiya, Moskova’daki kanlı terör saldırısını gerçekleştiren teröristlerin saldırıyla ilgili talimatları Türkiye ziyaretleri sırasında aldıklarını iddia etti.

Terör örgütü IŞİD’in Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlediği terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 140’a yükseldi. Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, 9’u ağır 80 kişinin ise tedavisinin sürdüğünü açıkladı.

Saldırının yankıları devam ederken ortaya kritik bir iddia atıldı. Reuters’a konuşan bir Türk yetkili, iki teröristin saldırı öncesinde İstanbul’da olduğunu doğrulamıştı.

Sozcu.com.tr’nin aktardığına göre, Rusya, saldırıda doğrudan yer alan Tacikistan vatandaşı 4 kişi dahil toplam 8 kişiyi tutuklarken İzvestiya gazetesi, iki teröristin Crocus konser salonuyla ilgili saldırı emrini muhtemelen Türkiye ziyaretleri sırasında aldığını yazdı. Saldırının önlenmemesi için 4 kişilik grubun radikal İslam’la bağlantısı bilinmeyen kişilerden seçildiği, bu kişilerin sosyal medyada ideolojik kimliklerini gizlediği habere yansıdı. Gazete, Moskova’da saldırı düzenleyen grubun aynı zamanda Orta Asya’daki bir ülkede daha saldırı planladığını ancak bu eylemin engellendiğini aktardı.

İzvestiya’ya konuşan bir başka kaynak ise, iki teröristin saldırı öncesi Türkiye’ye gitmiş olmasının dikkate değer olduğunu, Rusya’nın arananlar listesinde bulunan bazı kişilerin halihazırda Türkiye’de bulunduğunu söyledi.

TÜRK YETKİLİ İDDİALARI DOĞRULAMIŞTI

İngiliz haber ajansı Reuters’a adının açıklanmaması kaydıyla konuşan Türk güvenlik yetkilisi, Moskova’da saldırı gerçekleştiren kişilerden ikisinin “Rusya’da oturma izinlerini yenilemek için kısa bir süreliğine Türkiye’ye giriş yaptıklarını ancak radikalleşmelerinin Türkiye’de gerçekleşmediğini” söylemişti.

Saldırganlardan Feridun Şemsettin’in 20 Şubat’ta havayoluyla Rusya’dan Türkiye’ye giriş yaptığı, İstanbul Fatih’te bir otelde kaldıktan sonra 2 Mart’ta İstanbul Havalimanı’ndan Rusya’ya gittiği tespit edilmişti.

Diğer saldırgan Saidakram Rajabalizoda’nın ise 5 Ocak’ta İstanbul’a gelerek Fatih’te bir otelde bir süre kaldığı, daha sonra Feridun Şemsettin ile aynı uçakta Moskova’ya döndüğü belirlenmişti.

Moskova saldırganlarının akrabası konuştu: Davranışlarında anormallik yoktu

Kaynak: TELE1