Onur Anıtı’na saldıran kuzenlere ‘alt sınırdan uzaklaştırılarak’ ceza talebi

Yayın tarihi: 12 Mart 2022 Cumartesi 9:23 am - Güncelleme: 12 Mart 2022 Cumartesi 9:23 am

Samsun’da Onur Anıtı‘na saldıran ve 9’ar yıla kadar hapsi istenen kuzenlerle ilgili iddianamenin detayları ortaya çıktı. Kuzenlerin ‘eylemlerinin ağırlığı ve yoğunluğu dikkate alınıp alt sınırdan uzaklaştırılarak cezalandırılmaları’ istendi.

Samsun’un İlkadım ilçesi Kale Mahallesi’ndeki Atatürk Parkı’ndeki Onur Anıtı’na 3 Şubat saldıran kuzenler Celal Rahman Fidan (39) ile Batuhan Fidan (25) hakkında ‘Atatürk aleyhine işlenen suçlar’ ve ‘kamu malına zarar vermek’ suçlarından 9’ar yıla kadar hapis cezası istemiyle düzenlenen iddianamenin detayları ortaya çıktı.

İddianamede, Onur Anıtı’na saldırıyı önceden planlayan Celal Rahman Fidan’ın cep telefonunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü kötüleyen video ve mesajlar bulunduğuna, Batuhan Fidan ile yaptığı konuşmada “Gönlümün rahatlaması için Atatürk Anıtı’nı yıkmam lazım” dediğine, anıta zarar verme fikrinde olduğuna ve bunu açıkça ifade ettiğine yer verildi. Şüphelinin saldırı sonrası ise Fidan’a “Anıtı yerinden bile oynatamadım, yıkamadım. Yıksaydım önce gönlümü rahatlatır, sonra bir değişikliğin ateşini başlatmış olurdum” dediği de iddianamede yer aldı.

Onur Anıtı’na saldıran kuzenler hakkında 9 yıla kadar hapis istemi

‘ALT SINIRDAN UZAKLAŞTIRILARAK CEZALANDIRILMALI’

Onur Anıtı’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin  kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için Samsun’a gelişi anısına Samsun halkı tarafından yaptırıldığı vurgulanan iddianamede, “29 Ekim 1931 yılında kaideye monte edilen heykel, 91 yıldır Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı yerde bulunmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü şahlanmış at üzerinde mareşal üniformasıyla tasvir eden ve yönü batıya dönük olan heykel, korkusuzluk ve Türk milletinin gücüyle Milli Mücadele’yi temsil etmektedir. Ankara ve İzmir’de bulunan Atatürk heykelleriyle birlikte sembol haline gelen Atatürk Onur Anıtı, aynı zamanda Samsun şehrinin de sembolü olmuştur. Şüphelilerin, 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’un 2/1. maddesinde bulunan nitelikli hallerin ikisine de ihlal etmeleri, bir eylem ile iki ayrı suçu fikri içtima ile işlemeleri, Atatürk Onur Anıtı’nın yukarıda belirtilen önemi ve özellikleri de değerlendirilerek eylemlerinin ağırlığı ve yoğunluğu dikkate alınarak ceza tayininde alt sınırdan uzaklaştırılarak 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun’a Muhalefet ve Kamu Malına Zarar Verme suçlarından ayrı ayrı cezalandırılmaları” denildi.

Samsun’da Atatürk Anıtı’na saldırı!