Samsun’da Atatürk Anıtı’na saldırı!

Yayın tarihi: 3 Şubat 2022 Perşembe 11:55 am - Güncelleme: 29 Mart 2022 Salı 1:38 pm

Samsun’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Milli Mücadele için kente ayak bastığı noktaya konulan anıtı, yıkılmak istendi. Atatürk anıtının ayaklarına halatı bağlayıp araç ile çekmeye çalışan kişilerden ikisi gözaltına alındı.

Avusturyalı heykeltıraş Heinrich Krippel tarafından yapılan ve ‘Onur Anıtı’ olarak bilinen Atatürk anıtına dün akşam kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından saldırı yapıldı. Saldırganlar, Atatürk’ün üzerinde bulunduğu atın arka bacaklarına ip bağlayıp çekerek yıkmaya çalıştı.

MOBESEDEN YAKALANDILAR

Saldırı girişimi başarısız sonuçlanınca, saldırganlar ipleri bağladıkları yerde bırakıp kayıplara karıştı. Polis çevredeki mobese kameralarını incelemeye aldı. Yapılan incelemede parkın içine giren bir aracın tespit edildiği belirtildi.

SAMSUN VALİSİNDEN AÇIKLAMA

Samsun Valiliği, Atatürk anıtına urgan asılmasıyla ilgili iki şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada, sabah saatlerinde İlkadım ilçesi Kale Mahallesi Cumhuriyet Caddesi’nde bulunan Onur Anıtı’na urgan asıldığına ilişkin Samsun İl Emniyet Müdürlüğü’ne gelen ihbar üzerine ekiplerin ivedilikle olay yerine intikal ettiği belirtildi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele yolunda ilk adımı attığı Samsun’da simge haline gelen Atatürk anıtına yapılan bu saygısızlığın asla kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, “Kolluk birimleri ilgili aracı tespit etmiştir. Onur Anıtı’na urgan asmak suretiyle saldırı gerçekleştiren 2 kişi, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerimizce yürütülen titiz çalışmayla kısa sürede yakalanmış ve sorgulamalarına başlanmıştır. Bu saygısız menfur saldırının aydınlatılmasına yönelik adli ve idari süreç Valiliğimizce yakinen takip edilecektir.” ifadeleri kullanıldı.

BAROLAR BİRLİĞİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Türkiye Barolar Birliği resmi Twitter hesabından Samsun’daki Atatürk heykeline yapılan saldırı ile ilgili suçu işleyenler hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı. Barolar Birliği konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Kamuoyuna: Milli Mücadelemizin başladığı Samsun’da, Atatürk Anıtına urgan bağlamak suretiyle yıkmak isteyen iki şahıs hakkında Türkiye Barolar Birliği tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti2nin her karış toprağına kök salmış ve bu aziz vatanı borçlu olduğumuz Mustafa Kemal Atatürk’ü aklımızdan, yüreklerimizden ve bu topraklardan silmenin kimsenin gücünün yetmeyeceğini, iki şahısla ilgili hukuki süreci sonuna kadar yakından takip edeceğimizi kamuoyuna saygı ve kararlılıkla bildiririz.”

Atatürk düşmanı paylaşıma Merdan Yanardağ’dan tarihi ayar