Şenol Babuşçu ‘Mehmet Şimşek’in eksikleri’ diyerek anlattı: Enflasyon neden düşmüyor?

Yayın tarihi: 26 Nisan 2024 Cuma 1:34 pm - Güncelleme: 26 Nisan 2024 Cuma 1:39 pm

Haber: TELE1 HABER MERKEZİ

“Maliye Bakanı Mehmet Şimşek eksik politikalar uyguladı” diyen ekonomist Şenol Babuşçu enflasyonun yüksek politika faizine rağmen neden düşmediğini anlattı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek döneminde politika faizi yüzde 8.50’dan yüzde 50’ye kadar yükseltilmesine rağmen, enflasyon martta yüzde 3.16 artarken, yıllık bazda yüzde 68.50’a yükseldi.

Şimşek enflasyon hem uyguladıkları program hem de baz etkisi nedeniyle haziranda düşmeye başlayacağını söylerken, Ekonomist Şenol Babuşçu “Enflasyon üç ay daha düşmeyecek” dedi. Enflasyonda üç ay sonraki düşüşün olacağını ama bunun ‘uygulanan politikalarla değil baz etkisiyle’ olacağını belirten Babuşçu “Mehmet Şimşek eksik politikalar uyguladı” ifadelerini kullandı.

‘Reçete’yi de yazan Babuşçu’nun paylaşımı şöyle:

“Mehmet Şimşek 4 Haziran 2023 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanı olarak göreve başladı. 11 ay geçti. Göreve başladığı Haziran ayında enflasyon %38’di. Bugün yaklaşık % 70

Yanlış politikalar mı uyguladı?
Hayır.
Doğru politikalar uyguladı.
Ancak eksik politikalar uyguladı. Sadece faiz artışı ile enflasyonu düşürmek istedi. Onu da çok uzun zamanda yaptı. 2-3 ayda faizi % 8.50 den % 50 yaptı. Para politikasının diğer araçlarını yeterince kullanmadı. Maliye politikasını hiç kullanmadı.

Neden?
Rasyonel politikalar uyguladı.
Peki neden enflasyon düşmüyor?
Daha üç ay daha düşmeyecek.

Üç ay sonra da Mehmet Şimşek’in uyguladığı politikalar nedeniyle değil, baz etkisi nedeniyle
düşecek…

Sonuç: Para politikasının diğer araçları da kullanılmalı, sıkılaştırma artırılmalı ve maliye politikası hemen devreye sokulmalı…”

ŞİMŞEK ‘İLAVE ADIM’ MESAJI VERDİ

Nitekim Bakan Şimşek, Sakarya’nın Sapanca ilçesinde düzenlenen zirvede enflasyona yönelik maliye politikasında ilave adımlar atılacağını söyledi. Şimşek “OVP’ye baktığımızda en büyük önceliğimiz fiyat istikrarı. Bunu destekleyici nitelikte mali disiplin öngörüyoruz. Türkiye’de sanayide dönüşümden kastımız ekonomideki kompleksiteyi artırıp Türkiye’deki sanayideki dönüşüm üzerinden zenginleşmesini refah olmasını sağlamak” dedi.

Mehmet Şimşek’ten ‘maliye politikası’ mesajı: İlave adımlar atacağız

TÜİK ile ENAG arasında enflasyon farkı iki kat

Kaynak: HABER MERKEZİ