Öğrencileri tatlı telaş, velileri stres sardı! Bir öğrencinin eğitim gideri 7 bin lirayı aştı

Yayın tarihi: 6 Eylül 2023 Çarşamba 9:58 am - Güncelleme: 6 Eylül 2023 Çarşamba 9:58 am

Türkiye’de 11 Eylül’de okullarda ders zili çalacak. Öğrenciler heyecanla yeni eğitim dönemini beklerken, veliler ise kara kara düşünüyor. Eğitim Sen’in yaptığı araştırmaya göre, bir öğrencinin aylık eğitim gideri 7 bin liranın üzerinde.

Türkiye’de 11 Eylül Pazartesi günü milyonlarca öğrenci yeni eğitim dönemine başlayacak. Öğrenciler tatlı bir telaşla yeni eğitim dönemine hazırlanırken, veliler ise giderleri kara kara düşünüyor.

Eğitim Sen Antalya Şubesi’nin okula yeni başlayacak öğrencilerin masraflarıyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, bir öğrencinin okula başlama gideri 7 bin liranın üstüne çıktı. Eğitim-Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, maliyetlerin geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’ü aşkın oranda zamlandığını vurguladı.

Sönmez, şunları söyledi:

“İlkokul 1. sınıfa başlayan bir öğrenci defter, okul çantası, kalem, kalem kutusu, kalemtıraş, silgi, boya, beslenme çantası, su kabı, çeşitli kırtasiye araç gereçleri, eşofman takımı, ayakkabı, spor ayakkabı ve okul kıyafetlerinden oluşan zorunlu ihtiyaçlara geçtiğimiz yıl 2 bin 840 TL öderken bu yıl 7 bin 310 TL ödemektedir. Ortaokula başlayacak bir öğrencinin kullanacağı malzemelere göre okula başlarken zorunlu gideri 8 bin 125 TL’dir. Aynı malzemelerle geçtiğimiz eğitim öğretim yılı başında bu rakam 3 bin 180 TL idi. Liseye başlayacak bir öğrencinin zorunlu ihtiyaçları ise geçtiğimiz yıl 3 bin 270 TL iken bu yıl 7 bin 875 TL tutmaktadır”

“EĞİTİM, KAOSA SÜRÜKLENİR”

Sönmez, açıklamasının devamında ise, “Asgari ücretle çalışan velilerin çocuklarının eğitim giderlerini karşılayabilmesinin olanağı kalmadı. Yaşadığımız enflasyonist ortamda her geçen gün zamların yaşanması, toplumun temel ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelmiş olması eğitimi de kaosa sürükleyecek durumdadır” ifadelerini kullandı.