ODTÜ’de işçilerin servislerini kaldırdılar! Rektörlüğün önüne eylem çadırı

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 8:20 pm - Güncelleme: 3 Temmuz 2023 Pazartesi 8:20 pm

Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ)’nde sendikalar, işçi servislerinin yaz döneminde kaldırılması sonrasında ortak eylem kararı alarak rektörlük önüne çadır kurdu. İş yüklerinin ağır olmasına rağmen personel eksikliği olduğunu belirten işçiler servislerinin kırmızı çizgileri olduğunu söyledi. İşçiler, “Bizi yarı yolda bırakıyorlar” dedi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ)’nde personel semt servislerinin 3 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında kaldırılmasına karşı Tez Koop-İş, Türk Eğitim-Sen, Eğitim Sen, Üniversite İdari Personel Sendikası, Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası ve Eğitim Hak-Sen ortak eylem kararı aldı. Eylem kapsamında rektörlük önüne çadır kuruldu.

Evrensel’de yer alan habere göre, konuşan bir yurt çalışanı, Kayaş’tan ODTÜ’ye 2 saat yol gittiğini belirterek, “Zaten işten yorgun geliyoruz, şimdi işe başlamadan da yorgun olacağız. Hepimiz çok zorlanacağız. İş yükümüz çok ağır, bir de üstüne servislerin elimizden alınması hiç iyi olmadı. Çocuğu olan kadın emekçiler daha da zorlanacaklar” ifadelerini kullandı.

“ODTÜ’nün servisi var diye çocuklarımızı buraya yazdırdık, bizimle gelsin gitsin diye. Ama bizi yarı yolda bırakıyorlar. O zaman biz de iş yapmıyoruz, eylemdeyiz” diyen bir kadın işçi de ODTÜ yönetiminin her yere bütçe ayırdığına dikkat çekerek, “Verilen hakkı niye alıyorlar? Personeline servis bütçesi de ayırabilirler” diye ekledi.

Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan ODTÜ’lüler serbest

“HEP İŞÇİDEN KISILIYOR”

Rektörlüğe giden yoldaki çiçekleri işaret eden bir emekçi ise, “Şuradaki çiçeklere bir dünya para ödendi. O kadar gereksiz harcama var. Oradan kıssın ama nedense hep işçiden kısılıyor” diye tepki gösterdi.

Servislerin kırmızı çizgileri olduğunu belirten bir işçi ise, “İş yükü çok, personel az. Nereye kadar dayanacağız servisin olmamasına. İşimizi gücümüzü bırakıp buraya eyleme geldik, hala üstten sıkıştırıyorlar. İşler ne zaman bitecek diye” dedi.

Makine Mühendisliğinde çalışan bir işçi ise rektörlük önüne gelmek için metrodan yarım saat yürüdüğünü, iş yerine ulaşmasının ise daha uzun süreceğini ifade etti. “Kapıda tanıdık görecek de alacak da ancak öyle ulaşabileceğiz iş yerimize” diyen işçi, “Hakkımızı aramak için buradayız, artık rektörlük ne düşünüyor bilemem” dedi.

“REKTÖRLÜK UYANIKLIK YAPTI”

Makine Mühendisliği Fakültesi’nde çalışan başka bir işçi ise rektörlüğün bir önceki servis eylemlerinden sonra yaptığı anketi şöyle anlattı:

“Rektörlük uyanıklık yaptı. Eylemden sonra form gönderdi. Servisi kullanıyor musun, kullanmıyor musun diye. Zorunlu işaretlemeler yaptırdılar. Servisin yazın kaldırılması, belli aralıklarla kaldırılması, yazın kaldırılsın otobüs kartı verilmesi gibi seçenekler vardı. Ama kaldırılmasın diye bir seçenek yoktu. Mecburen işaretlediğimiz için kendini garantiye aldı”

Keçiören’de oturan bir işçi ise, “Bugün deneme yaptım. 7.15’te evden çıktım. 9.30’a ancak geldim. Servis yok deselerdi ben burada çalışmaya başlamazdım zaten. Ben burada nasıl verimli çalışayım, bana haklarımı vermeleri lazım” diye konuştu.