Mukteda es-Sadr’dan destekçilerine ‘geri çekilin’ çağrısı

Yayın tarihi: 30 Ağustos 2022 Salı 8:07 am - Güncelleme: 30 Ağustos 2022 Salı 2:00 pm

Irak’ta  Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr destekçileri ile güvenlik güçleri arasında Bağdat’taki Yeşil Bölge’de ağır silahlarla yaşanan çatışmalar Sadr’ın çağrısı sonrası son buldu. Siyasetten çekildiğini açıklayan Sadr çatışmalar durana kadar açlık grevi yapacağını söylemişti.

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr destekçisi milisler ile güvenlik güçleri arasında Bağdat’taki Yeşil Bölge’de ağır silahlarla yaşanan çatışmalar dün akşamdan beri devam etti. Yeşil Bölge’de güvenlik güçleri ile Sadr’a bağlı silahlı milisler arasında yoğun çatışmalar yaşandı. Milisler RPG-7 tarz silahlarla Yeşil Bölge’ye saldırdı.

SİYASİ LİDERLERİN TELEFONLARINA ÇIKMADI

Irak’ta tatil edilen devlet kurumları da çalışmıyor. Şii dini ve siyasi lider Sadr’ın, milislerine eve dönün çağrısı yapması için arayan siyasi liderlerin telefonuna çıkmadığı iddia ediliyor. Şiilerin en büyük dini mercisi Ayetullah Ali es-Sistani’den de olaylara ilişkin henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.

Irak’ta Sadr ile yargı karşı karşıya

AÇIKLIK GREVİNE BAŞLADI

Irak’ta Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, silahlı çatışmalar durana kadar açlık grevine başlama kararı aldı. Mukteda es-Sadr’ın sağ kolu sayılan müstafi milletvekili Hasan Azari, sosyal medya hesabından yayınladığı açıklamada, “Liderimiz, şiddet ve silahlı çatışma bitene kadar açlık grevine başladı.” dedi. Azari, tarafları silahlı çatışmayı sonlandırmaya çağırdı.

HÜKÜMET SARAYINDAN ÇIKARILDILAR

Hükümeti protesto eden Sadr yanlıları güvenlik güçleri tarafından Yeşil Bölge’deki Hükümet Sarayı’ndan çıkarıldı. Güvenlik güçleri Hükümet Sarayı’nı basan protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Binanın kapıları kapatılarak koruma altına alındı.

SADR YANLILARI ÇATIŞMAYI DURDURDU

Iraklı Şii lider Muktada Sadr, Irak güvenlik güçleri ile çatışan taraftarlarına protestoları bir saat içinde sona erdirip Bağdat’taki Yeşil Bölge’yi terk etmeleri çağrısı yaptı. Taraftarları meclis binasını boşaltıp Yeşil Bölge’den ayrılmaya başlaması üzerine hükümet sokağa çıkma yasağını kaldırdı.

ABD’DEN AÇIKLAMA

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yaşanan çatışmaları “rahatsız edici” olarak nitelendiren Kirby, “Şimdi gerginlik değil, diyalog zamanı. Bu şiddet olaylarının yatıştırılması ve barışçıl göstericilere saygı duyulması çağrısı yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Irak’ta gerginlik sürüyor! Sadr yanlıları Hükümet Sarayı’ndan çıkarıldı

IRAK’TA NELER YAŞANMIŞTI

Irak’ta son olarak geçen yıl Ekim ayında yapılan ve katılma oranının çok düşük kaldığı seçimde es-Sadr’ın desteklediği “Anavatanı Koruma” bloğu parlamentoda çoğunluğu kazansa da tek başına hükümeti kuracak sandalye sayısına ulaşamadı. Meclisteki bloklar uzlaşamayınca yeni hükümet bir türlü kurulamadı.

PROTESTO İSTİFALARI SONRASI RAKİP BLOK HÜKÜMET KURDU

Haziran ayında es-Sadr, “geniş katılımlı hükümet” müzakereleri sonuçsuz kaldığında, Parlamento’da desteklediği blok için “istifa” çağrısı yaptı. Bu çağrıya uyan milletvekilleri istifa ettiğinde ise parlamento çoğunluğu es-Sadr’ın en büyük rakibi olan İşbirliği Çerçevesi bloğuna geçti.

İRAN’A YAKIN BLOK

Bu blok, İran destekli milis güçlerinin de bir dönem komutanlığını yapmış olan Hadi el Amiri’nin lideri olduğu Fetih İttifakı, yine İran’a yakınlığıyla bilinen eski başbakanlardan Nuri el-Maliki’nin Kanun Devleti İttifakı’nı da barındıran Şii siyasi partilerin öncülüğünde kurulmuştu.

SADR Şİİ OLMASINA RAĞMEN İRAN VE ABD ETKİSİNE KARŞI POLİTİKA İZLİYOR

Es-Sadr da Şii kimliğini öne çıkarmakla birlikte daha milliyetçi ve İran ve ABD başta olmak üzere yabancı ülkelerin etkisine karşı bir politika izliyor. ABD’nin 2003’te başlayan Irak işgalinde o dönem ABD ordularına karşı savaşan silahlı güçlerin de başında olan es-Sadr’ın babası ve kayınpederi de işgalle birlikte devrilen Saddam Hüseyin devrinde idam edilmişti.

SADR DESTEKÇİLERİ PARLAMENTO BİNASINI BASTI

Es-Sadr’ın milletvekilleri istifa ettiğinde parlamentoda çoğunluk durumuna gelen İşbirliği Çerçevesi bloğu milletvekilleri, Temmuz ayında yeni bir başbakan seçmeye çalışınca es-Sadr’ın destekçileri parlamentonun dağılması ve yeniden seçimlere gidilmesi için oturma eylemine başlamıştı.

Es-Sadr, bugün siyasetten “son kez çekileceğini” duyurduğu açıklamasında siyasi rakiplerini “kendisinin reform çağrılarını dinlememekle” suçladı.

Destekçileri parlamentoyu basmıştı! Irak’ta Şii lider Sadr siyasetten çekildi