‘Modanın en büyük gecesi’ olarak bilinen Met Gala nedir?

Yayın tarihi: 7 Mayıs 2024 Salı 10:38 am - Güncelleme: 7 Mayıs 2024 Salı 10:38 am

Moda dünyasının en görkemli etkinlikleri arasında yer alan Met Gala, dün akşam New York’ta gerçekleştirildi. Peki, ünlülerin şıklık yarışına girdiği Met Gala nedir, ne zaman düzenlenir? İşte detaylar…

Giriş fiyatı 75 bin dolardan başlayan Met Gala gündemdeki yerini korumaya devam ederken, “Met Gala nedir, ne zaman düzenlenir?” sorusunun yanıtını merak konusu oldu. İşte, ‘modanın en büyük gecesi’ olarak bilinen Met Gala’ya dair detaylar…

Giriş fiyatı 75 bin dolardan başlayan Met Gala’dan dikkat çeken kareler

MET GALA NEDİR?

Met Gala veya Met Ball, resmi olarak Costume Institute Gala veya Costume Institute Benefit olarak adlandırılan, New York City’deki Metropolitan Sanat Müzesi’nin Kostüm Enstitüsü yararına düzenlenen yıllık bir bağış toplama galasıdır. Met Gala, dünyanın en prestijli ve büyüleyici moda etkinliği ve sosyal buluşması olarak kabul edilir ve “modanın en büyük gecesi” olarak bilinir; davetiyesi oldukça popülerdir. Moda, film, televizyon, müzik, tiyatro, iş dünyası, spor, sosyal medya ve siyaset gibi çeşitli profesyonel alanlarda günümüz toplumuna kültürel olarak önemli görülen kişilikler, Vogue dergisi tarafından düzenlenen Met Gala’ya katılmak için davet edilir.

Gala, her yıl Mayıs ayının ilk Pazartesi günü düzenlenen bir etkinliktir ve Manhattan’ın Upper East Side’ında bulunan Kostüm Enstitüsü’nün yıllık moda sergisinin açılışını işaret eder. Katılımcıların birçoğu Vogue dergisinin kapağında ve sayfalarında tasvir edilir. Her yılki etkinlik, o yılın Kostüm Enstitüsü sergisinin belirli temasını kutlar ve gece için resmi kıyafetin tonunu belirler.

Konukların, genellikle haute couture olmak üzere, yıllık serginin temasına uyacak şekilde moda küratörlüğünü yapmaları beklenir. Vogue’un genel yayın yönetmeni olan küresel moda ikonu Anna Wintour, Wintour’un İngiliz Vogue’daki halefi Liz Tilberis’in başkanlık ettiği 1996 Met Gala dışında, 1995’ten beri Met Gala’ya başkanlık ediyor veya eş başkanlık yapıyor. Zaman içinde Met Gala, New York moda merkez üssünün ötesine geçerek perspektifinde giderek daha küresel ve geniş tabanlı hale geldi.

Met Gala, 1948 yılında moda yayıncısı Eleanor Lambert tarafından, yıllık sergisinin açılışını kutlamak üzere yeni kurulan Kostüm Enstitüsü için bir bağış toplama etkinliği olarak kuruldu. İlk gala bir akşam yemeğinden oluşuyordu ve biletlerin tanesi 50 dolardı.4 Varlığının ilk birkaç on yılında Gala, New York hayır kurumları için düzenlenen birçok yıllık yardımdan sadece biriydi. Buna göre, ilk Galalara katılanların neredeyse tamamı New York sosyetesinin veya şehrin moda endüstrisinin üyeleriydi. 1948’den 1971’e kadar etkinlik, Waldorf Astoria, Central Park ve Rainbow Room dahil olmak üzere çeşitli Manhattan mekanlarında düzenlendi.

Diana Vreeland, 1972’de Kostüm Enstitüsü’nün danışmanı olduğunda, Gala, hâlâ yüksek sosyete setini hedeflese de, daha küresel ve göz alıcı bir olaya dönüşmeye başladı.6 Etkinlik, Elizabeth Taylor, Andy Warhol, Bianca Jagger, Diana Ross, Elton John, Liza Minnelli, Madonna, Barbra Streisand ve Cher gibi şehrin seçkinleriyle karışmasıyla daha yüksek profilli ünlülere yönelik olmaya başladı.5 Gala ilk kez Met’te Vreeland yıllarında düzenlendi ve Gala temaları tanıtıldı.

Met Gala, dünyadaki en seçkin ve en özel sosyal etkinlikler arasında kabul ediliyor. Aynı zamanda, 2013’te 9 milyon ABD Doları, ertesi yıl 12 milyon ABD Doları ve ardından 2022’de 17,4 milyon ABD Dolarına yükselen rekorla New York City’deki en büyük bağış toplama gecelerinden biridir. Met Gala, 2019 etkinliğinden sonra ilk kez 200 milyon doları aşan toplam katkıyla Enstitü için en önemli finansman kaynaklarından biridir. Etkinliğin başkanı Anna Wintour, 1995 yılında Enstitü’nün başkanlığını üstlendi. Konuk listesi, sonunda Vogue’un sayfalarını süsleyecek olan moda, eğlence, iş, spor ve siyaset dünyasından ünlüleri içerecek şekilde büyüdü.

1948’den beri Met Gala, 2000 ve 2002 hariç her yıl arka arkaya gerçekleşti. 2020 Met Gala, COVID-19 salgını nedeniyle iptal edildi.13 Gala 2021’de yeniden başladı, ancak o yıl Mayıs yerine Eylül’de yapıldı.14 2022’de Gala, geleneksel Mayıs törenini düzenlemeye geri döndü.

 

met gala nedir

Moda dünyasının en görkemli etkinlikleri arasında yer alan Met Gala, dün akşam New York’ta gerçekleştirildi. Peki, ünlülerin şıklık yarışına girdiği Met Gala nedir, ne zaman düzenlenir? İşte detaylar…

 

 

Kaynak: wikipedia