Manisa’da şiddetli deprem! Birçok ilde hissedildi

Yayın tarihi: 26 Haziran 2020 Cuma 10:30 am - Güncelleme: 26 Haziran 2020 Cuma 6:01 pm

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde saat 10.21’de 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Ege bölgesinde meydana gelen ve Manisa’nın çevre illerinde hissedilen deprem, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde de birçok ilde hissedildi.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde 5.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın (AFAD) verilerine göre saat 10.21’de kaydedilen deprem, yerin 9 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Deprem özellikle İzmir, Aydın ve Muğla’da olmak üzere tüm Ege’de hissedildi. Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi depremin büyüklüğünü 5.6 olarak verdi. Depremin hasar ve can kaybına neden olup olmadığının belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

 

KANDİLLİ’DEN AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi de depremin büyüklüğü hakkında açıklama yaptı. Kandilli’den yapılan açıklamada Depremin merkez üssünün Manisa Akhisar (Sazoba) olduğu ve 4.1 kilometre derinlikte meydana geldiği belirtildi.

Depremin büyüklüğü ise 5.5 olarak kaydedildi.

21 ARTÇI SARSINTI

Depremin olduğu saat 10.21’den 11.50’ye kadar geçen sürede bölgede büyüklükleri 1 ile 3.6 arasında değişen 21 artçı sarsıntı kaydedildi.

SOYLU’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Soylu, “Manisa Saruhanlı’daki depremde şu ana kadar herhangi bir hasar tespiti ve ihbarı gelmemiştir, kırsal tarama devam etmektedir” dedi.

“HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YARINA KADAR SÜRECEK”

Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, Saruhanlı ilçesinde meydana gelen 5,5 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgede incelemelerde bulundu.

Hasar tespit çalışmalarının yarına kadar sonuçlanacağını dile getiren Karadeniz, şunları kaydetti:

“Diğer ilçelerimizden de gelen ihbarlar var. Onlarla ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Ancak başka ilçelerden gelen ihbarlar da hafif hasarlı binalar. Sadece Akhisar’ın Sazova Mahallesi’nde daha önceki depremde hasar gördüğü için boşaltılan bir evin çatısının çöktüğü bilgisi var. Bu depremin ilimizde hayatı olumsuz etkileyecek herhangi bir sonucu olmamıştır. Herhangi bir can kaybımız yok, önemli bir yaralımız yok. Herkese geçmiş olsun.”

“DUVARDA ÇATLAKLAR SÖZ KONUSU”

Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu ise gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin merkez üssüne yakın ilçelerine bağlı Sazoba Mahallesi’ni gezdiklerini, bazı bacalarda yıkık, duvarlarda çatlak oluştuğunu ancak genel anlamda korkulacak bir durumun olmadığını kaydetti.

Dutlulu, “İnsanlar rahat, muhtarla da iletişim halindeyiz. Şu ana kadar gelen olumsuz bir haber yok” dedi.

VALİLİK’TEN AÇIKLAMA

Manisa Valiliği sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “26.06.2020 tarihinde merkez üssü İlimiz Saruhanlı İlçesi Kumkuyucak Mahallesi olan 5,6 şiddetinde deprem meydana gelmiştir. Depremle ilgili Valiliğimize intikal eden herhangi bir hasar bulunmamakla birlikte, dış mahallelerde inceleme devam etmektedir.” ifadesinde bulundu.

‘DEPREM FIRTINASI’ UYARISI YAPILMIŞTI

İzmir’de meydana gelen 3.8’lik deprem sonrası DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, deprem fırtınasına karşı uyarılarda bulunmuştu. Sözbilir, “Bu fay aslında büyük ölçekli bir fay. 6 buçuk büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip. Ama şu anda 3.8 büyüklüğünde bir depremle kendini gösterdi.” demişti.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir’den ‘deprem fırtınası’ uyarısı

3 EVDE ÇATLAK OLUŞTU

Depremin merkez üssüne yakın Kumkuyucak Mahallesi’nde vatandaşlar büyük korku yaşadı. Kumkuyucak Mahallesi Muhtarı Nuri Karacaoğlu, “Şu anda eski 3 evin duvarlarında çatlak var. Can kaybı yok. Vatandaşlar korkudan dışarı çıktı. Tedirginlik sürüyor” dedi.

3 ARAÇ ZARAR GÖRDÜ

Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Kumkuyucak Mahallesi merkezli deprem, Soma ilçesinde de hissedildi.

Deprem anında, Bergama Caddesi’ndeki bir binanın çatı katından kopan beton parçaları park halindeki 3 aracın üzerine düştü. Araçlarda büyük hasar oluştu.

KENT DAHA ÖNCE DE BİRÇOK KEZ SALLANDI

Manisa, daha önce de birçok kez sallandı. AFAD verilerine göre Kırkağaç ilçesinde geçen 28 Ocak’ta 4.8, Kırkağaç ilçesinde geçen 18 Şubat’ta 5.2, Akhisar ilçesinde 24 Şubat’ta 4.8, Kırkağaç ilçesinde 8 Mart’ta 3.5 ve Kırkağaç ilçesinde 29 Mayıs’ta 3.8 büyüklüğünde birçok deprem oldu. Bu depremler korku yarattı.

22 OCAK’TA 5.4 İLE SALLANMIŞTI

Manisa’nın Akhisar ilçesinde 22 Ocak’ta meydana gelen 5.4 büyüklüğünde depremde 5 metruk bina yıkılmış, bazı binalarda çatlaklar oluşmuş, 3’ü yüksek yerden atlayan, 1 panik atak geçiren 4 kişi hastaneye kaldırılmıştı. Bu depremin ardından da bölgede çok sayıda deprem olmuştu.

DEPREM UZMANI ERSOY: BÖLGEDE ÇOK SAYIDA FAY VAR

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK ekranlarından yaptığı açıklamada, “İzmir düzlük bir alan, şehirde yoğun hissedilmesi çok normal. Bölgede çok sayıda fay var” dedi.

‘RAFLARDAKİ ÜRÜNLER DÖKÜLDÜ’

Aydın’ın Nazilli ilçesi Hürriyet Caddesi’ndeki bir elektrikçi dükkanında tavanda asılı olan avizeler depremin etkisiyle, sallanıp, birbirine çarptı. Raflardan bazı ürünler dökülürken, birkaç ampul kırıldı. Elektrikçi dükkanının sahibi Adem Aras, “Deprem sırasında iş yerindeydim. Oturduğum tekerlekli koltuk bir anda kaydı. Daha sonra tavanda teşhir amaçlı astığımız avizeler sallanıp, birbirine çarpmaya başladı. Raflardaki ürünlerden bazıları döküldü. Panikle dışarı çıkıp, canımı kurtardım. Dükkanda o anlarda müşteri yoktu. Çok kuvvetli bir sarsıntı olduğu için ilk anda merkez üssünün Aydın olduğunu düşündüm” dedi.

Kameralar incelendi: Zaynal Abarakov’un görüntüleri tespit edildi

Kars’a 10 milyonluk millet bahçesi