Deprem fırtınası olabilir diye uyarmıştı

Yayın tarihi: 11 Haziran 2020 Perşembe 7:12 am - Güncelleme: 28 Haziran 2020 Pazar 10:18 pm

İzmir’de dün yaşanan 3.8 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, deprem fırtınasına karşı uyarılarda bulunmuştu.

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu küçük ölçekli depremler diğer faylara da sıçrayabilir. ” demişti.

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu depremin 40 kilometre uzunluğundaki Dağkızılca fayının etkisinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bu fay aslında büyük ölçekli bir fay. 6 buçuk büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip. Ama şu anda 3.8 büyüklüğünde bir depremle kendini gösterdi.

Malatya’daki 5.3 büyüklüğündeki depremin ardından Prof. Dr. Naci Görür’den açıklama

O fayın kayma hızı, hareket mekanizması diğer faylara göre daha yavaş. Bu fayın çevresinde birçok fay var. Tuzla, İzmir,Seferihisar, Gülbahce fayı var. Bu küçük ölçekli depremler diğer faylara da sıçrayabilir. Onlar da benzer büyüklükte depremler üretebilir ama aslında olaya daha büyük ölçekte bakacak olursak son bir ayda Türkiye’deki depremleri inceleyebiliriz.

Aslında Türkiye’de çok sayıda depremler oluyor. Şu an sizinle konuşurken de birçok yerde sarsıntı yaşanıyor. Tabi bunlar 2,3,4 büyüklüğündeki depremler” diye konuştu.