Kılıçdaroğlu’nun Manhattan baskınından sonra TÜRKEN-USA yurdu

Yayın tarihi: 6 Kasım 2022 Pazar 8:56 am - Güncelleme: 6 Kasım 2022 Pazar 2:38 pm

Yılmaz Polat

Cumhuriyet halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yaklaşık bir ay önce TÜRKEN Vakfı’nın New York- Manhattan’da yaptırdığı gökdelenin önünden yaptığı yayından sonra binanın son durumunu görüntüledik.

Kılıçdaroğlu 10 Ekim’de Boston’dan kara yoluyla dünyanın en pahalı emlak kentlerinden New York- Manhattan’a giderek Ensar ve Türgev Vakıflarının ortaklaşa kurduğu TÜRKEN -USA Vakfı’nın yaptırdığı on milyonlarca dolarlık öğrenci yurdu inşaatı önünde bir video çekimi yapmıştı.

Kılıçdaroğlu TURKEN’in gökdeleni önünde Erdoğan’a seslendi

Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından paylaştığı videoda şöyle demişti:

‘Duydum ki birileri senin siyasal rehinen kalsın diye benim yaptığım öneriyi kabul etmemiş yan çizmişsin. Anayasa’da aileyi korumaktan bahsetmişsin. Bir aile konuşulacaksa konuşulacak yer burası. Senin ailen burada. Burası New York’un en pahalı yeri Manhattan. Bu da ailenin yaptırdığı gökdelen. Oğlunun kızına gönderdiği paralarla bu gökdelen yapıldı yapılmaya devam ediliyor. Sevgili Erdoğan aileyi konuşmak istiyorsan gerçekten samimiysen gel buradan başlayalım’

2018 yılında temeli atılan TURKEN-USA öğrenci yurdunun Kılıçdaroğlu’ nun videosundan sonraki durumunu görüntüledik. İnşaatın yavaş ilerlediği görülüyor. Vakfın maddi sıkıntı yaşadığı anlaşılıyor. Başta İstanbul ve öteki büyük belediyeler AKP’den el değiştirdikten sonra inşaatın yavaşladığı dikkat çekiyor.

Yurdun açılışını yapacak olan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan New York’a yaptığı ziyaret sırasında Vakıf Başkanı Behram Turan ve yöneticilerle görüşmüş, inşaatın biran önce tamamlanmasını istemişti.

Ancak inşaatın bu haliyle seçimden önce bitirilemeyeceği anlaşılıyor. Dolayısıyla yurdun açılışının kim tarafından yapılacağı sorusu şimdiden sorulmaya başlandı.

Birleşmiş Milletler’e birkaç sokak ötede bulunan inşaatın 2022 yılında tamamlanacağı bildirilmişti.

Sadece arazisine ‘15 buçuk milyon dolar’ ödenen New York ve çevresinde daha mütevazi bir bölge yokmuş gibi ‘yurt ‘ adı altında Manhattan’da on milyonlarca dolara 21 katlı ‘gökdelen’ yaptırmasının bugüne kadar mantıklı bir açıklaması olmadı. Binanın ileride (otel gibi) başka ticari amaçlar için kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyor.

Ulaştığım ABD resmi belgelere göre, TÜRKEN Vakfı’nın kuruluş tarihi 2014’den 2020 yılına kadar ENSAR ve TÜRGEV’in kasasına toplam ’60 milyon 520 bin 732 dolar’ girmiş.

Bunun ’34 milyon 989 bin 602’ doları ENSAR Vakfı, ‘25 milyon 531 bin 129’ doları da TÜRGEV’in belgesinde yer alıyor.

Belgede ENSAR’ın, ‘TÜRKEN Vakfı’nın misyonuna maddi destek sağladığı’ bilgisi veriliyor.

Daha sonraki yıllarda vakfa giren para ve ödenen vergi konusunda henüz bir bilgi yer almıyor.Binanın kaça mal olacağı bilinmiyor.

TÜRKEN Vakfı’nın Yönetim Kurulu’nda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın eşi Esra Albayrak, Erdoğan’ın dayı oğlu  Halil Mutlu ile Haluk Gani, Ahmet Bayraktutar gibi Bilal Erdoğan’ın Kartal imam hatip okulundan arkadaşları ile Ömer Faruk Albayrak ve Behram Turan gibi isimler bulunuyor.

Ensar ve TÜRGEV’in ortaklaşa kurduğu, Türken Vakfı, ayrıca 2016’da vefat eden dünyaca ünlü boksör Muhammed Ali’nin Michigan Eyaletindeki çiftlik evini de 2 buçuk milyon dolara satın almıştı.


İnşaat tamamlanınca böyle olacak

“Belgeden, ceza aldıkları ve inşaatın bir süre durdurulduğu anlaşılıyor. Yangın söndürme sistemiyle ilgili bir sorun nedeniyle durdurulmuş, 23 Eylül’de tekrar izin verilmiş. Belge şimdi Mart’a kadar inşaat izni olduğunu gösteriyor. Belli zamanlarda inşaatın denetlendiği anlaşılıyor. İnşaat daha önce de çeşitli zamanlarda kurallara uyulmadığı için birkaç kez durdurulmuştu.”