Kemal coming, Erdoğan going

Yayın tarihi: 2 Şubat 2023 Perşembe 8:39 am - Güncelleme: 2 Şubat 2023 Perşembe 8:40 am

Yılmaz Polat

Millet İttifakı’nın açıkladığı ‘Mutabakat Metni’ uluslararası haber ajansları kanalıyla dünyaya duyuruldu. Birçok haber başlığında ‘Erdoğan Yönetimi’nin sonu mu?’ sorusunu görmek mümkün.

Metn in bir kopyası Ankara’daki Büyükelçiliklere gönderildi mi bilemiyorum ama bu yıl dünyada en önemli seçim olarak niteleniyor. Ankara’daki büyükelçilikler şüphesiz proğram hakkında ülkelerine bilgi vermişlerdir.

AKP Yönetimi’nin ilk kurulduğu zaman Genel Başkan Erdoğan yasaklıyken ilk ABD gezisi sırasında ‘parti programını’ İngilizceye çevirtip Washington’da ilgili birimlere verildiğini hatırlıyorum.
Son olarak AKP’li Washington Büyükelçisi Murat Mercan tarafından 16 maddelik AKP’nin Erdoğan’ın açıkladığı ‘Türkiye Yüzyılı’ adlı proğram da dağıtılmıştı.

Altılı Masa’nın proğramının ABD’de de yankısı oldu.

Yönetim tepki vermedi sessizliğini koruyor ama şüphesiz ilgili daireler metni inceliyordur. Tabii yönetim kadar Türkiye’deki gelişmeleri mercek altına alan Kongrede ilgili komitelerle düşünce kuruluşları ve medya da değerlendirilecektir.

Yabancı basın ‘Altılı Masa’yı ingilizceye ‘ Table of Six’ olarak tercüme ediyor. Kısaca ‘T6’ diyor.

ABD’de çok okunan ‘IntelliNews’ internet sitesi ‘Türkiye’nin ‘Altılı Masa’ ittifakı, Erdoğan’ın ‘tek adam yönetimine’ son verme planını açıkladı’ başlıklı ilginç bir haber-yorum yayınladı.

https://www.intellinews.com/turkey-s-table-of-six-alliance-unveils-plan-to-end-erdogan-s-one-man-rule-268448/

‘Türkiye’de altı partili muhalefet seçim ittifakı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın beş yıl önce tartışmalı bir anayasa referandumundan sonra getirilen cumhurbaşkanlığını ‘tek adam yönetimi’ haline geldiğini görüyor ve 30 Ocak’ta ülkenin parlamentosunu yeniden kurma planını açıkladılar’ diyor.

‘Millet İttifakı’ yada ‘Altılı Masa’ olarak anılan koalisyonun ‘100 yıllık cumhuriyet tarihinin en ciddi idari ve ekonomik krizlerinden biri olarak tanımladıkları krizden kurtarmak için yola çıktığı belirtilen yazıda, birçok ülkede ofisi bulunan ünlü tanıtım ve danışmanlık şirketi Teneo’nun Altılı Masa bildirisi yayınlanmadan önce yatırımcılara gönderdiği bir not’u yayınlıyor.

IntelliNews’a göre Teneo hizmet verdiği yatırımcılara ‘anketler, seçmenlerin enflasyon, ekonominin durumu ve Erdoğan’ın son birkaç yıldaki ekonomi yönetimi konusundaki hayal kırıklığını vurguluyor’ diye yazdı.

Danışmanlık firması Teneo’nun ‘ ancak muhalefetin bundan yararlanamadığına’ dikkat çektiği kaydedilen yazıda, ‘ideolojik farklılıklar, egolar, HDP’yle işbirliği yapmaması ve örgütlenme eksikliğinin T6’nın Erdoğan ve AKP’yi devirme hamlesini engellediği’ görüşüne yer veriliyor.

IntelliNews, Tanıtım ve Danışmanlık şirketi Teneo’nun bildiri yayınlanmadan önce bu notu hangi yatırımcılara gönderdiğini açıklamıyor.

Yazıda, Türk Medyası’nın yaklaşık yüzde 90’nın Erdoğan’ın kontrolu altında olduğu hatırlatılıyor, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın, ‘Güçler ayrılığının olduğu güçlü, liberal, demokratik ve adil bir sistem için güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçeceğiz’ dediğini kaydediyor.

Altılı Masa’nın mutabakat metni Tele1’i izleyen ABD’deki Türkler arasında da heyecan yarattı.Bu konuda çok soru ve görüş aldım.

https://www.youtube.com/watch?v=S9FQLWtos0I

Türkiye’deki gelişmeleri yakından izleyen Washington’daki meslekdaşlarımız da ‘ seçim ne olacak?’ diye soruyor.

Bende herkese tahminimi söylüyorum:
‘Kemal coming, Erdoğan going’