İliç’teki madenin sahibi SSR Mining hangi ülkenin?

Yayın tarihi: 14 Şubat 2024 Çarşamba 2:15 am - Güncelleme: 14 Şubat 2024 Çarşamba 2:15 am

Kanada Büyükelçisi toprak kayması sonucu facianın yaşandığı maden ocağının sahibi SSR Mining şirketi Kanada’ya ait olmadığını söyledi. Peki bu açıklama doğru mu, şirket hangi ülkenin?

Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde toprak kayması meydana geldi. Resmi açıklamalara göre dokuz işçiye ulaşılamıyor. 12 yıldır faal maden, Kanadalı olduğu belirtilen SSR Mining ile Çalık Holding bünyesindeki Lidya Madencilik ortaklığında.

Kanada Büyükelçisi Kevin Hamilton, altın madenciliği işletmesi SSR Mining’in “bir Kanada şirketi” olduğu yolunda sosyla medyada yaygınlaşan haberleri tekzip etti. Hamilton sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklamada “Erzincan’daki maden işletmesi Kanada’ya ait değildir” dedi.

Hamilton’ın açıklaması sosyal medyada kendi bulgularını yayımlayan profesyonel habercilerin yanısıra bireysel sosyal medya kullanıcıları tarafından da gerçeği örtbas ettiği gerekçesiyle sert eleştirilerle karşılaştı. Örneğin haberci Işın Eliçin X platformundan yayımladığı paylaşımda “Kanada Büyükelçisi İliç’teki madenin Kanadalı sahipliği yok diyor ama şirketin yüzde 80’ine sahip olan SSR madenciliğin Kanada Şirketler Kanuna tabi olduğunu sitesinden görebiliyoruz” dedi.

ÇOK ULUSLU ŞİRKET: KANADA DA VAR

Bianet’in konuya dair araştırması aslında hem Kanada Büyükelçisi’nin hem Işın Eliçin’in söylediklerinde hakikat payı olduğuna işaret ediyor. SSR Mining çok uluslu bir şirket. Kanada bu uluslar arasında ve şirketin merkezi Kanada’da yerleşik, ama SSR Mining’in faaliyet gösterdiği, dolayısıyla sermaye ortaklıkları kurduğu ülkelerin listesi daha uzun. SSR Mining’in sermaye, madenler, işletmeler ve bürolara sahip olduğu ve kâr amaçlı faaliyet gösterdiği ülkeler şunlar:

Kanada: SSR Mining’in merkezi Kanada’nın Vancouver kentinde. Şirketin Kanada’da üç madeni ve bir işleme tesisi var.

ABD: SSR Mining ABD’de iki maden ve bir işleme tesisi sahibi.

Türkiye: SSR Mining Artvin’deki Hod Maden’in yüzde 40 hissesinin sahibi. Burada büyük ortak Çalık Holding.

Meksika: SSR Mining, Meksika’daki Pitarrilla madeninin sahibi ve işletmecisi.

Peru: SSR Madencilik, Peru’daki Chala ve Yauricocha madenlerinin sahibi ve işletmecisi.

Arjantin: SSR Madencilik, Arjantin’deki Pirquitas madeninin sahibi ve işletmecisi.

SSR Mining’in emek bileşimi de sermayesi gibi çok uluslu, şirket birçok farklı ülkeden 4 bini aşkın çalışanı istihdam ediyor.

Göz göre göre geldi! İliç maden faciasında 9 işçi kayıp

Göz göre göre gelen maden faciası! Murat Kurum önerge bombardımanına tutulmuş

Facianın yaşandığı madende kapasite artışı Murat Kurum onaylı! 3 katına çıkarılmış

İçişleri Bakanı siyanür için topu Adalet Bakanı’na attı, belediye başkanı ‘Bilgim yok’ dedi

Binali Yıldırım İliç’i savunduğunu unuttu!

Kaynak: TELE1