HDP’den yeni yerel seçim mesajı: Aday çıkarmaktan yanayız ama…

Yayın tarihi: 11 Temmuz 2023 Salı 1:41 pm - Güncelleme: 11 Temmuz 2023 Salı 1:44 pm

Yeşil Sol Partili Meral Danış Beştaş yerel seçimlerde ilkesel olarak aday çıkarmaktan yana olduklarını ancak kesin bir kararın olmadığını söyledi.

Eylül ayında büyük kongreye hazırlanan ve daha önce yerel seçimlerde kendi adaylarını çıkaracaklarını duyuran HDP’den yeni bir açıklama geldi. Artı Gerçek’ten Seda Taşkın sorularını yanıtlayan Yeşil Sol Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ilkesel olarak aday çıkarmaktan yana olduklarını ancak şu ana kadar kesin bir kararın olmadığını belirtti.

HDP’den ‘yerel seçimlerde aday çıkarılacak mı’ sorusuna net yanıt!

Beştaş’la söyleşiden dikkat çeken kısımlar şöyle:

*Kongrede YSP ve HDP’nin birleşeceği de konuşuluyor. Böyle bir yeniden yapılanma söz konusu mu?

“Yeniden yapılanma ve değişim tüm her şeyi kapsıyor ama birleşme konusunda alınan bir karar yok. Süreç devam ediyor. Kongre komisyonları oluşturuldu ve kongre komisyonu öneri yaparsa tabii ki değerlendirilir.

‘HER PARTİ GİBİ BİZİM PARTİMİZ DE YEREL SEÇİMLERE KENDİ ADAYLARIYLA GİRECEK’

*Martta yerel seçimler var. Pervin Buldan yaptığı bir açıklamada Yeşil Sol Parti’nin kendi adaylarıyla yerel seçimlerde boy göstereceğini ifade etti. Parti yerel seçimlerde bir ittifaka dahil olacak mı? Nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Önümüzde kongre süreci var ve yenilenme, daha güçlü siyasete hazırlanma bizim için öncelikli mesele. Yerel seçimlere dair kurulların aldığı bir karar yok. Eş Genel Başkanımız Pervin Buldan’ın söylediği ilkesel olarak her partinin yerel seçimlerde kendi adayı ile gideceği meselesidir. Önümüzde bir süreç var ve o da yeni seçilecek parti meclisi ve merkez yürütme kurulunun vereceği kararlara bağlı. Kendi düşüncemizi söyleyebiliriz ama şimdiden bağlayıcı ve kesin bir söz kuramıyorum. Ancak ilkesel olarak tabii ki her parti gibi bizim partimiz de yerel seçimlere kendi adayıyla girecektir. Bu kuraldır ama ittifaklar olur mu olmaz mı, istisnalar yapılır mı bunu söylemeye yetkili değilim. Önümüzde bir kongre var ve kongreyi beklemek gerekir. Şimdiden yeni seçilecek yönetimin almadığı bir kararı söylemem benim açımdan mümkün değil.

HDP’den ‘Üç büyükşehirde aday çıkarabiliriz’ mesajı

*Parti, özellikle kayyım atanan belediyelerin alınması hedefinden bahsediyor. Halkta bir yılgınlık ve yeniden kayyım atanma kaygısı baskın. Halkın yeniden sandığa gitmesini ve oy vermesini nasıl sağlayacaksınız? Ayrıca bu belediyeler alındığında yeniden kayyım atanma riskine karşı alternatif bir hat belirlediniz mi?

Bütün bunlar gündemimizde ve tartışıyoruz. Kayyım atanma ihtimali var diye seçimlere girmeyeceğiz ya da halk oy vermeyecek ‘tartışmasını’ karşılık bulmadığını söyleyeyim. Kayyım ataması gasp meselesidir. Neticede irade gasp edildi diye iradeniz değişmez. Bu irade çok güçlü bir mücadele tarihine, bir inanca, ilkeler bütününe bağlı. Biz diğer partilerden bu yönüyle çok farklıyız. Belediyeleri, belediye başkanlığını ya da yönetimi bir iktidar aracı olarak değil, halkla bütünleşme, halkın taleplerini karşılama olarak değerlendiriyoruz. Bu yönüyle yerel yönetim bizim için önemli bir alan. Halkta şüphesiz sorular olabilir, kaygılar olabilir ama bugüne kadar bu halk her zaman iradesine, kimliğine, kültürüne sahip çıktı.

‘HEDEFİMİZ YEREL YÖNETİMLERDE EN BÜYÜK BAŞARI’

Halkımız belediye başkanlarını da bizleri de hiçbir zaman yalnız bırakmadı. Bu tehditler, baskılar ve kayyım uygulaması tersine bir etki yaptı. Bu seçimlerde de bu sahiplenmenin daha büyük olacağına inanıyorum. Tabii bunu tartışmayacağız anlamına gelmiyor. Farklı yöntem derken asla aday çıkarmama ve seçimlere girmemekle olmaz. Halk sorunlarını bizimle paylaşıyor ve biz de birlikte çözümler üreteceğiz.”

Figen Yüksekdağ: HDP yerel seçimlerde her kentte kendi adayını çıkarmalı